Kiev yönetimi, Rusya ile yaşanan krizde Ukrayna'ya silah göndermeyeceğini duyuran Almanya'ya tepki gösterdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Berlin'i "birliğin altını oymaya" ve "Vladimir Putin'i cesaretlendirmeye" son vermeye çağırdı.

Ukrayna'ya halihazırda sağladığı destek için Almanya'ya "minnettar" olduğunu belirten Kubela, "son açıklamaların hayal kırıklığına neden olduğunu" ve "mevcut güvenlik durumuyla" uyuşmadığını söyledi.

"Batı'nın Rusya'ya karşı birliğinin her zamankinden daha önemli olduğunu" vurgulayan Ukraynalı Bakan, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Alman ortaklar, bu tür söz ve eylemlerle birliği baltalamaya ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'ya yeni bir saldırı başlatmak için cesaretlendirmeye son vermeli." ifadelerini kullandı.

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht, bu sabah yaptığı açıklamada, yaşanan krizde Ukrayna'ya şimdilik silah sevkiyatı yapmayacağını duyurdu. Lambrecht, "Gerginliği azaltmak için her şeyi yapmalıyız. Bu noktada şu anda silah teslimatı yardımcı olmaz, Alman hükümetinde bu konuda görüş birliği var." dedi.

Bakan ayrıca Ukrayna'da 5.3 milyon euroya yaptırdıkları sahara hastanesinin şubat ayında açılacağını kaydetmişti.

'HATA' AÇIKLAMASI

Bu arada Almanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Kay-Achim Schonbach'in Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili açıklamaları tartışmaya neden oldu.

Schonbach, Yeni Delhi'deki bir düşünce kuruluşu toplantısında kaydedilen çevrimiçi yayınlanan bir videoda, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etme planlarını "anlamsız" olarak nitelendirdi. Ayrıca, Putin'e "saygı duyulması gerektiğini" söyledi.

Schonbach, eleştiriler üzerine Twitter'dan paylaştığ mesajda, "Tartışmaya gerek yok: bu açıkça bir hataydı" dedi.

Bir bakanlık sözcüsü AFP'ye, Schoenbach'ın açıklamalarının "Almanya Savunma Bakanlığının pozisyonuyla hiçbir şekilde örtüşmediğini" söyledi. Sözcü, Schoenbach'ın kendisini "Genelkurmay Başkanına izah etmek zorunda kalacağını" kaydetti.

Rusya'nın Ukrayna'ya savaş açacağı endişeleri üzerine ABD, İngiltere ve Baltık devletleri Kiev'e tanksavar ve uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere silah göndermeyi kabul etti.

Kaynak: Euronews