Uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci ve yazar Uğur Mumcu, vefatının 29’uncu yıldönümünde Ankara'da evinin önünde anıldı.

Adının verildiği Uğur Mumcu Sokak'taki anma törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve çok sayıda CHP'li milletvekili katıldı.

Müzik grubu Redd, "Uğur Mumcu İçin Söylüyoruz" adıyla Mumcu anısına şarkılar seslendirdi. Soğuk havaya rağmen Mumcu’nun anmasına katılan yüzlerce kişi hep bir ağızdan Mumcu adına söylenen şarkılara eşlik etti.

KILIÇDAROĞLU: HİÇ KİMSE UĞUR MUMCU’YU UNUTMASIN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra, çok sayıda CHP Milletvekili, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve CHP Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka Uğur Mumcu’nun anma töreni için alandaydı.

Kılıçdaroğlu, Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu, çocukları Özge Mumcu Aybars ve Özgür Mumcu ile birlikte Faili Meçhuller Anıtı'na ve Mumcu'nun vefat ettiği alana karanfiller bırakarak, mum yaktı.

Duvar’dan Ogün Akkaya’nın haberine göre, Uğur Mumcu’yı anan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu şunları kaydetti:

“Onun yol göstericiliğinde bütün medya dünyasının ortak çaba harcaması benim en büyük arzumdur. Olayların ayrıntılarını öğrenebilirsek kamuoyunu bütün bu olayların ayrıntılarını aksettirebilirsek gazeteciler olarak görevimizi yapmış oluruz. Biliyorum gerçekleri yazmanın zor olduğunu biliyorum. Hele bugünkü koşullarda gerçekleri yazmak son derece zor. Baskıların olduğunu biliyorum ama hiç kimse Uğur Mumcu’yu unutmasın. Gerçekleri araştırma uğruna hayatını rahatlıkla feda edebilecek bir yiğitti o. O yiğidi her ortamda saygıyla anacağız.

UĞUR MUMCU, MALTEPE'DE DÜZENLENEN PANELLE ANILDI

Maltepe Belediyesi de Mumcu’yu düzenlediği bir panelle andı. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Uğur Mumcu’dan Bugüne Türkiye’de Gazetecilik” konulu panelin moderatörlüğünü, gazeteci-akademisyen Ayberk Can Ertuna yaptı. Panelde konuşmacı olarak akademisyen-yazar Doç. Dr. Ceren Sözeri Özdal ve akademisyen-yazar Doç. Dr. Tolga Çevikel katıldı.

Uğur Mumcu’nun yaşaması halinde birçok karanlık ilişki ve yolsuzluğu ortaya çıkaracağına değinen Ayberk Can Ertuna, “Yaşasa 80 yaşında olacak, kalemi ve aydın kişiliğiyle ülkemizin yetiştirmiş olduğu sınırlı sayıdaki insanlardan biri olacaktı. Mobilya dosyasından rabıtaya, yolsuzluklardan Abdi İpekçi cinayeti ve Papa suikastine, Suudi sermayesinden terör ilişkilerine varıncaya kadar birçok konuyu aydınlatan Mumcu’nun davası ne yazık ki aydınlatılamadı. Bombayı araca koyduğu belirlenen Oğuz Demir halen kayıp. Tevhidi Selam Kudüs Ordusu adlı bir örgüt üstlendi ama esas işi üstlenenler bilinemiyor” dedi.

Evrensel gazetesi yazarı, akademisyen Ceren Sözeri de “Mumcu, gazetecilik anlamında birçok genç gazetecinin fikirlerini şekillendiren ve birçok insanı gazeteciliğe çeken bir isimdi. Gazeteci olmamın en önemli nedenlerinden biriydi  Ülkemizde Uğur Mumcu ve Abdi İpekçi gazeteciliği vardı. İpekçi birçok kaynaktan haberi doğrulatıp demokrasi vurgusunu ön plana koyarken, Mumcu da aynı şekliyle ama bilgi ve belgeye dayalı araştırmacı bir gazeteciliğin altyapısını kurdu” diye konuştu.