TBMM Genel Kurulu’nda sözlü olarak soru soran Demir, annesiyle cezaevinde kalan Poyraz Ali’yi hatırlatarak, hapishanelerdeki annelerin denetimli serbestlikten yararlanıp yararlanamayacağını sordu.

15 itibariyle, 8 farklı ilde kadın ceza infaz kurumlarında 0-6 yaş arasında yaklaşık 400 çocuk olduğunu belirten Demir, çocukların en temel gelişim süreçlerini cezaevlerinde geçirdiklerini söyledi. Yüzde 40 engelli raporuna rağmen annesiyle birlikte hapiste olan Poyraz Ali’yi de hatırlatan Demir, “Çocuklar her türlü olumsuzluğa tanıklık ediyorlar. Çocuklar tutsak değil özgür olmalıdır” dedi.

Demir, soru önergesinde tek soru yönelterek çocuklarıyla birlikte hapishanelerde olan annelere denetimli serbestlik verilmesi yönünde bir çalışma olup olmadığını sordu. 

UÇURTMAYI VURMASINLAR

Demir'in dile getirdiği konu akla 1989 yapımı "Uçurtmayı Vurmasınlar" filmini getirdi. 

Uçurtmayı Vurmasınlar, yönetmenliğini Tunç Başaran'ın yaptığı uzun metrajlı sinema filmi. Çekimleri Ankara Merkez Kapalı Ceza ve Tutukevi'nde gerçekleşti. Cezaevinde mahkum annesiyle birlikte kalan bir çocuğun gözünden hapishane hayatı anlatılıyor. 

Filmi sinema yazarı Agah Özgüç şu sözlerle anlatılıyor: "Küçük Barış'ın (Ozan Bilen) bu dört duvar arasında ne suçu vardır ki? Oysa esrardan tutuklanan annesi değil midir? Barış henüz algılayamadığı bir garip dünyanın içinde, her yanı soğuk ve sağır duvarlarla çevrili bir hapishane avlusunda gökyüzünü ve özgürlük uçurtmalarını gözlemektedir. İnci Abla’sı (Nur Sürer), özgürlüğüne kavuştuktan sonra bir gün uçurtma olup geri döneceğine söz vermemiş midir?"