'Askeri casusluk' adıyla yürütülen soruşturma sırasında usulsüzlükler yaparak "TSK üyelerine kumpas kurdukları" iddiasıyla 44 kişi gözaltına alındı.

Hürriyet'in haberine göre bir numaralı şüphelinin Fethullah Gülen olduğu belirtilen listede 57 kişi olduğu öğrenildi.

Farklı kentlerde gözaltına alınanlar arasında İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Organize Suçlardan Sorumlu Emnniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, Yüksel Türkav ve Mustafa Çim, İstihbarat Şube Müdürü Memduh Tosun, Organize Suçlar Müdür eski Yardımcısı Taner Aydın, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, ayrıca halen merkez valisi olarak görev yapan Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, Eskişehir Vali Yardımcısı Mesut Kesen, mülkiye müfettişi Ferda İleri, Personel Müdürü Erkan Değer, Organize büro amirleri Yusuf Uzşen, Yaser Özoğlu ve Asayiş Şube Müdürü Aşkın Çoksever'in de yer aldığı öğrenildi.

Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakaya ise arananlar arasında.

İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA


İzmir Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, şu ana kadar 44 kişinin gözaltına alındığı operasyona ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Kamuoyunda FETÖ/PDY olarak bilinen örgüte mensup olduğu iddia edilen kişilerin, kamuoyunda İzmir Askeri Casusluk davası olarak bilinen davaya esas teşkil eden soruşturma sürecinde, terör örgütünün yönlendirmesi, talimatları doğrultusunda taraflı ve kasıtlı olarak usulsüzlükler yaptıkları, bu davanın şüphelilerinin kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisinden ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nden tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar, bu yönde ciddi bulgular elde edilmesi üzerine Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında toplanan deliller doğrultusunda haklarında yeterli şüpheye ulaşılan, aralarında üst düzey kamu görevlilerinin de bulunduğu toplam 57 kişiye yönelik gözaltına alınma talimatı verilmiştir. Konuya ilişkin soruşturma devam etmektedir."

ASKERİ CASUSLUK DAVASI

“İzmir Askeri Casusluk Davası” olarak bilinen dava, dönemin özel yetkili İzmir Cumhuriyet Savcısı Zafer Kılınç tarafından 2012’de açıldı. “Askeri gizli bilgi ve belgeleri ele geçirme, bulundurma” suçlamasıyla 49’u muvazzaf asker, 79’u tutuklu 357 sanık hakkında 2 yıl ile müebbet hapis arasında değişen hapis cezaları istendi. Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından dava dosyası İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’ne verildi. Yeni mahkeme tutuklu sanıkların tamamını tahliye etti.