BirGün gazetesi Haber Müdürü Uğur Şahin, birgun.net Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Uğur Koç ve Evrensel gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan davada bugün hâkim karşısına çıktı.

Gazetecilerin ve avukatların savunmalarını alan mahkeme, bir sonraki duruşmanın 12 Ekim’de yapılmasına karar verdi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık’ın sosyal medyada isim vermeden gündeme getirdiği iddiaların haberleştirilmesi ardından o dönem Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi olan AYM Üyesi İrfan Fidan’ın şikâyetiyle açılan dava, Beykoz 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Gazeteciler Uğur Koç, Uğur Şahin ve Görkem Kınacı ile avukatları Ali Deniz Ceylan, Ülkü Şahin ve Devrim Avcı Özyurt hazır bulunduğu davaya İrfan Fidan’ın avukatı da katıldı.

Gazeteciler, yaptıkları savunmalarında söz konusu iddianın bir milletvekili tarafından gündeme getirildiğini ve isim, adres gibi hiçbir bilginin bulunmadığı bu iddianın haberleştirilmesinin bir meslek görevi olduğunu vurguladı.

İddia ardından Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun da resmi bir açıklama yaptığını kaydeden gazeteciler, üst düzey bir yargı kuruluşunun dahi açıklama yapma gereği duyduğu bir konuda haber yapılmasının suç olamayacağını belirtti.

Gazetecilerin avukatları ise yaptıkları savunmalarda ‘iftira’ ve ‘hakaret’ suçlamalarıyla açılan davada isnat edilen suçların unsurlarının oluşmadığını vurguladı.

Gazetecilerin hiçbir suç unsuru taşımadığı açık olan haberler konusunda yargılamaya tabii tutulmasının dahi tek başına basın ve ifade özgürlüğünü engelleyici nitelik taşıdığını belirten avukatlar, müvekkilleri hakkında derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

Şikâyetçi İrfan Fidan’ın avukatının davaya katılma talebini kabul eden mahkeme, derhal beraat talebini reddederek bir sonraki duruşmayı 12 Ekim 2022’ye erteledi.

NE OLMUŞTU?

Yargıtay 12. Ceza Dairesi Üyesi İrfan Fidan ve eşi Sibel Özalp Fidan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın ‘üst düzey bir yargı mensubu’ tanımlamasıyla gündeme getirdiği eşe darp ve bazı yolsuzluk olayları ile ilgili iddianın ardından Ahmet Şık ve iddiayı haberleştiren BirGün ve Evrensel gazetelerinin yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

Uğur Koç, Uğur Şahin ve Görkem Kınacı, Sibel Özalp Fidan’ın şikâyetiyle İstanbul 56. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın 11 Ekim 2021’de görülen ilk duruşmasında, atılı suçların unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat etmişti.

Kaynak: BirGün