Türk Lirası'ndaki çok hızlı değer kayıpları sonrası Zürih merkezli dünyanın en büyük bankalarından UBS, bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını duyurdu.

UBS analisti Tilmann Kolb, yatırımcıların son yayımladıkları Türk lirası tavsiye raporlarını dikkate almamalarını belirten bir müşteri notu yayımladı.

Bloomberght'de yer alan habere göre, Kolb ayrıca bundan sonra Türk lirasıyla ilgili rapor yayımlamayacaklarını duyurdu. 

Kolb en son Kasım ayının sonlarında bir rapor yayımlayarak, TL’deki değer kaybının mevcut para politikası çerçevesinin enflasyonla mücadelede yetersiz olduğu görüşünü yansıttığını ve bu nedenle daha fazla değer kaybı ihtimalini göz ardı etmediklerini belirtmişti.

Kolb, "Mevcut tahminlerimiz politika yapıcıların para birimindeki değer kaybına tepki vereceği varsayımına dayalı. Buna karşın mevcut politikaya bağlılığı devam ettirebilir. Bu da daha fazla değer kaybına neden olabilir” uyarısında bulunmuş ancak TL'deki çöküşü tam olarak öngörememişti.

Kolb, Dolar/TL'nin 2022 ilk çeyreğinde 10,20'ye 2022 yıl sonunda ise 10,80'e ulaşmasını beklediklerini ifade etmişti.

Merkez Bankası, faiz indirimine eylül ayında başlamıştı. Eylüldeki 1 puanlık indirimle yüzde 19'dan 18'e düşürülen politika faizi şu anda yüzde 15.

Yabancı yatırımcılar ise  swap piyasalarında TL varlıklarını satmaya devam ediyor. Merkez Bankası ve BDDK verilerinden yapılan hesaplamaya göre yabancıların Türk bankaları ile yaptığı TL swap miktarı geçen hafta 2 milyar dolar azalarak 2,9 milyar dolara geriledi. Son 13 haftada yaşanan çıkış 10,6 milyar dolara ulaştı. 19 Mart haftasında yabancıların swap pozisyonu 24 milyar dolar seviyesinde bulunuyordu.