18. İzmir Kitap Fuarı etkinlikleri kapsamında fuar alanında CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel ve Blok İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in katılımıyla "Barış süreci ve demokrasi" konulu panel düzenlendi.

Çok sayıda kişinin katıldığı panelde eski CHP İzmir Milletvekili Hakkı Ülkü moderatörlük yaptı.

Ülkü, iktidarın yok sayma politikalarından dolayı bugün ülkenin bu halde olduğunu dile getirmesinin ardından panel başladı.

Panelde konuşan İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, ülkenin batı tarafında güçlü bir barış sesinin geleceğine inandığını ifade ederek, bu süreçte herkesin üzerine düşen görevi yapması gerektiğini söyledi.

Yıllardır Kürt halkının yok sayıldığını belirten Tüzel, "Evren 'kart kurt sesi', Demirel 'üç beş çapulcu' dedi. Soruna aslında buradan bakmak ve bu sorunun giderilmesi için çabalamak gerekiyor" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yapılan görüşmeleri hatırlatan Tüzel, CHP ve MHP'nin bu süreci hükümet projesi olarak gördüğünü ve bu açıdan sürecin dışında kaldığını kaydetti.

'ULUSAL MÜCADELE BİRLİK GETİRMEDİ'

Tüzel, "Biz bu süreci AKP projesi olarak görmüyoruz. Zaten duruma böyle bakmak ölünün gözünden yaş beklemektir. Bu süreçte meydanı AKP'ye bırakmamalıyız" diye konuştu.

Sıkça dile getirilen "Bu ülkeyi Kürtler ve Türkler kurdu" cümlesine atıfta bulunan Tüzel, "Ulusal mücadele doğrudur. Ama bu mücadele birlik getirmedi. Ezilen Kürt halkı ve emekçiler olarak birbirimize sahip çıkarak bu sürece katkı sunacağız" şeklinde konuştu.

Bu ülkenin uluslararası her türlü yağmaya açık olduğunu ifade eden Tüzel, sürece katkı sunularak bu yağmalamalara cevap verileceğini dile getirdi.

'BİZ HÜKÜMETİ SAMİMİ GÖRMÜYORUZ'

Ardından konuşan CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, CHP'nin tabanının barış istediğini belirterek, CHP'nin her dönem barış için çeşitli projeler yaptığını savundu. Yapmış oldukları projelerin siyasi iktidar tarafından benimsenmediğini dile getiren Yüksel, Hükümetin atması gereken adımları atmak yerine her seçim dönemi öncesi seçim çalışması olarak barış projesini ortaya attığını ifade ederek, "Toplumsal uzlaşma olmadan, barış olmaz. Endişelerimizi ortadan kaldırıp uzlaşma yapılmalıdır. Biz hükümeti samimi görmüyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından panel seyircilerin söz almasıyla devam etti.

CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, "Kürtlerin temsilcileri ile görüşüp onlarla el sıkışmalısınız" denilmesi üzerine, "Biz iktidar partisi değiliz. Biz sadece bir yol haritası önerdik" yanıtını verdi. (Yuksekovahaber)