Türkiye'nin en önemli göllerinden biri olan Tuz Gölü'nun durumu, yeni gelen uydu görüntüleri ile gözler önüne serildi. Avrupa Uzay Ajansı'nın çektiği fotoğrafa “Geriye sadece tuz kütlesi kaldı” notu düşüldü.

Dünya'nın en büyük tuzlu su göllerinden biri olan Tuz Gölü, normalde mevsim koşullarına göre büyüyüp küçülürken, göldeki tuzun oluşumu da bu şekilde gerçekleşiyor. Son yıllarda geri çekilen ve kuruyan gölün durumu dikkat çekiyor.

İklim değişikliğinin ve artan yanlış tarım yöntemlerinin bir yan etkisi olarak bölgeye her geçen sene daha az su giriyor.

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Sentinel-2 uydusu tarafından çekilen fotoğraf, kuraklığın boyutunu gözler önüne seriyor. Neredeyse tamamen kuruyan göl, küçük bir su birikintisine dönüştü.

2013 yılının Ağustos ayında yine ESA tarafından uzaydan görüntülenen Tuz Göl'ü, yaz ayları olmasına rağmen büyük bir alan kaplıyor.

Aynı zamanda bilim dünyasına ve turizm sektörüne de sıklıkla ev sahipliği yapan alan, geçtiğimiz yaz yaşanan toplu flamingo ölümleriyle gündeme gelmişti.

Küresel ısınmayla birlikte bölgede uygulanan yanlış sulama faaliyetleri nedeniyle gölün kuruduğu belirtildi.

Uzmanlar, gereken önlemlerin alınmaması durumunda Tuz Gölü'nün sadece 30 yıl hayatta kalabileceğini hatırlatıyor.