Batman'da HDP, DBP, TJA ve DTK, aileler ile birlikte tutukluların durumuna ilişkin basın açıklaması yaptı.

Batman M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapılan açıklamaya, HDP Batman Milletvekilleri Saadet Becerikli, Mehmet Ali Aslan, HDP ve DBP il yöneticileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. 

‘AİLLER DE CEZALANDIRILIYOR’

HDP Batman İl Eş Başkanı İkram İrgi, cezaevindeki tutukluların bayramını kutlayarak, cezaevlerinde aileleriyle beraber hapsedilen çocukların durumuna dikkat çekti. İrgi, tutukluların en temel haklarının dahi ihlal edildiğini hatırlatarak şunları dile getirdi: "Burada toplanmamızın nedeni Türkiye’de hukukun ayaklar altına alınması sebebiyledir. Yüz binlerce insan hukuksuzca cezaevlerinde kalmaktadır. Bayramı aileleriyle geçiremiyorlar.

Çocukları ve aileleri de cezaevleri önünde bekliyorlar. Bunun yanı sıra eş başkanlarımızın, belediye başkanlarımız ve milletvekillerimiz cezaevlerinde suçsuz bir şekilde tutuluyorlar. Her gün operasyonlar oluyor. Adliye saraylarını neredeyse tiyatro salonlarına çevirmişler. Hiçbir gerekçe yokken bir savcı tutuklayabiliyor. Bu keyfi uygulamalarla tutuklularla birlikte aileleri ve çocuklarını da mahkum ediyorlar. Bu durumu kınıyoruz.”

‘HUKUKSUZ UYGULAMALAR DEVAM EDİYOR’

Ardından konuşan HDP Milletvekili Mehmet Ali Aslan da, “Keşke arkadaşlarımız bu bayramda cezaevinde değil de aileleriyle birlikte olsaydılar. Ama maalesef tutuklular ailelerinden uzakta bayramı geçirmek zorunda kalıyorlar. Bununla birlikte çocuklar da anneleriyle birlikte mahkum ediliyor. Tutuklular kapasitesi 10-20 kişilik olan koğuşlarda 50-60 kişi kalmak zorunda bırakılıyorlar. Yine tutuklular hiçbir gerekçe olmadan ailelerinden uzak illere sürgün ediliyorlar. Bu durumu hukuka, vicdana sığdırmak mümkün değil” diyerek tutuklular üzerindeki uygulamalara tepki gösterdi. 

Aslan, darbe girişimi bahanesiyle iktidarın birçok muhalif kesimi baskı altına almaya çalışarak cezaevlerine attığını da hatırlattı ve bu baskıların hukuksuzca olduğunu yineledi.

Açıklamanın ardından tutuklu aileleriyle bayramlaşmak için ev ziyaretlerinde bulunuldu.