539 gündür tutuklu bulunan gazeteci Nedim Türfent’in yargılandığı duruşmada 4 tanık daha Türfent’i tanımadığını söyledi.

Türfent, “Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu. ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberinin intikamı alınıyor” dedi. 

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı'nın (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla suçlanan Türfent’in sabah saat 09.40’ta başlaması gereken duruşması öğleden sonra başladı. 

Daha önceki duruşmalarda 24 tanıktan 13’ünün ifadelerinde işkence gördüklerini ve zorla ifade verdiklerini beyan ederken, bu duruşmada da SEGBİS ile 4 tanık daha dinlendi. 

GİZLİ TANIK: MAVİ GÖZLÜ ÖRGÜT ÜYESİYLE KONUŞURKEN GÖRDÜM 

Açık tanıkların dinlenmesinden önce gizli tanığın mahkemede okunan beyanında, “Türfent’in örgüt içinde medyadan sorumlu kişi olarak görev yaptığı” iddia edilerek, “Nedim Türfent’i örgüt üyesi mavi gözlü birisiyle konuşurken gördüm, çok samimi konuşuyorlardı” denildi. 

TÜRFENT: TANIK İFADELERİ TUTMAYINCA GİZLİ TANIĞA BAŞVURULDU 

Daha sonra söz alan Türfent, Kürtçe yaptığı savunmasında, “Gizli tanık temelsiz ithamlarda bulunmuştur. Sözleri iftiradır, yalandır” dedi. 7 çalıştığı DİHA’nın yasal bir ajans olduğunu ve Şemdinli’de gazetecilik gereği röportajlar yaptığının söyleyen Türfent, gizli tanık beyanlarına dayandırılan iddianamenin tamamen uydurma olduğunu kaydetti. Türfent, “Daha önceki açık tanıkların işkence altında ifade verdiklerini söylediler. Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu” dedi. 

AVUKAT OFLAS: GİZLİ TANIK BEYANLARI SOYUTTUR

SEGBİS’le katılan Türfent’in yanında bulunan avukatı Barış Oflas, “Gizli tanığın tüm beyanları soyuttur. Örgütsel hiçbir eylem anlatılmamıştır. Bu beyana itibar edilmemelidir” diye konuştu. Oflas, gizli tanık beyanlarında zaman dilinin belirtilmediğinin altını çizerek, “Şayet belirtilseydi Nedim’in o tarihte nerede olduğunu belirterek, savunma yapabilirdi” diye vurguladı. 

AVUKAT KARATAŞ: GİZLİ TANIK İFADESİ HUKUKSUZ DELİLDİR 

Mahkeme salonunda bulunan Avukat Harika Günay Karataş ise, “Savunma tarafının gizli tanık dinlenme sırasında bulunma talebi değerlendirilmeden ifade alınması hukuka aykırıdır” dedi. Karataş, gizli tanık ifadesinin hukuksuz bir delil olduğunu ve dosyadan çıkarılması gerektiğini kaydederek, “Gizli tanık ifadesi suç ve suçlu oluşturma faaliyeti çerçevesinde hazırlanmıştır. Kabul etmiyoruz” diye belirtti.  

4 TANIK DA TANIMADIĞINI SÖYLEDİ 

Duruşmaya tutuklu bulunduğu Patnos Cezaevi’nden bağlanan tanık, “Nedim Türfent’i tanımıyorum, hiçbir faaliyetine şahit olmadım” dedi. Türfent’i kesinlikle tanımadığın söyleyen tanık, kendisine işkence altında ve tecavüz tehdidiyle kağıt imzalattırıldığını söyledi. 

Van T Tipi Cezaevi’nden SEGBİS ile bağlanan bir başka tanık, emniyette kağıtların kendisine zorla imzalattırıldığın kaydetti. 

Duruşmada ifade veren 1998 doğumlu üçüncü tanık ise, gazeteci Türfent’i tanımadığını ve teşhisi baskı altında yaptığın vurguladı. Teşhis için kendisine fotoğraf gösterildiğini söyleyen tanık, kendisinin ne söylediğini hatırlamadığını dile getirdi. 

Duruşmada dördüncü tanık da, Türfent’i tanımadığını, emniyette teşhis yapmadığını ve evrakları işkence altında imzaladığın ifade etti. 

‘TÜRK’ÜN GÜCÜNÜ GÖRECEKSİN HABERİNİN İNTİKAMI ALINIYOR’

Tanık beyanlarından sonra söz alan gazeteci Türfent, “Bu beyanlardan anlaşıldı ki ifadeler kopyala yapıştır şeklinde hazırlanmıştır. Hakkımdaki dosya ben 2015’te ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberini yaptıktan sonra polislerce intikam amacıyla hazırlandı. Bu haberden sonra İçişleri Bakanlığı polisler hakkında soruşturma başlattı. Polisler intikam için böyle bir dosya hazırladı. Benim hakkımda sosyal medya JİTEM isimli hesaptan çeşitli paylaşımlar yapıldı. Bana ‘Seni öldüreceğiz’ tehdidinde bulunuldu” diye konuştu. 

‘TUTUKLULUK HALİ AŞILMIŞ İNFAZA DÖNÜŞMÜŞTÜR’

“Gazeteciler her konuda haber yapabilir” diye savunmasına devam eden Türfent, şöyle konuştu: “Gazeteci bir örgüt üyesiyle de bir başbakanla da röportaj yapabilir. Bu suç değildir. Amaç gerçeği ortaya çıkarmaktır. Ben hendeklerle ilgili Yüksekova’da haber yaptığım için şu an buradayım. Hendek haberi yapmam beni örgüt üyesi yapmaz, bu bir gazetecilik faaliyetidir. Rakka’yla ilgili haber yapanlar gazeteci olarak anılırken, ben neden hendek haberlerinden dolayı örgüt üyesi muamelesi görüyorum? 539 gündür tutukluyum. Bu durum tutukluluk halini aşmış, cezanın infazına dönüşmüştür. İddianamede yer alan tüm faaliyetler gazetecilik faaliyetleridir. Gazeteci ne yapar? Röportaj yapar, fotoğraf çeker. Gazeteciler terörize edilmeye çalışılmaktadır, ama her ne yapılırsa yapılsın gerçekler oratya çıkacaktır.”

KAYNAK: mezopotamyaajansı.com