Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) yöneticisi ve üyesi dört avukat, hapishanedeki ilk günlerinde üst aramasına yaptıkları itiraz nedeniyle ceza aldı.

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, avukatları, hapishaneye geldikleri 23 Ocak'ta "üst aramasına pasif şekilde direnmek ve slogan atmaktan" suçlu buldu.

Dört avukata, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 43/2-b. Maddesi uyarınca bir ay ziyaretçi yasağından yoksun bırakma cezası verildi.

Avukat Süleyman Gökten, karara İnfaz Hakimliği'nde itirazda bulunacaklarını açıkladı.

"CEZAEVİNİ YIPRATMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Avukatlarla ilgili kararda, "sol örgüt mensuplarının aramaya direnerek, cezaevini yıpratmaya çalıştığı" ifadesi de yer aldı:

"...sol örgüt mensuplarının kurumumuza sevki sırasında mahkum kabul bölümünde yapılan üst aramalarıyla ilgili olarak yapılan uygulamalar incelendiğinde örgüt üyelerinin adeta ortak bir karar almışçasına üst aramasına muhalefet ettikleri, akabinde mevzuatça yapılması emredilen uygulama kapsamında üst aramasını insan onuruna yakışmayan, insanlıkdışı şeklinde göstermeye çalışarak ceza infaz kurumlarını yıpratmaya çalıştıkları... (belirlenmiştir)"

"MAHPUS UYUM GÖSTERMEK ZORUNDA"

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, ÇHD İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay, ÇHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Güçlü Sevimli, ÇHD Üyesi Naciye Demir, ÇHD üyesi ve Halkın Hukuk Bürosu avukatları Barkın Timtik,  Ebru Timtik, Şükriye Erden, Günay Dağ ile ÇHD Ankara Şubesi Yönetim Kurulu'ndan Betül Vangölü Kozağaçlı, Devrimci Halk Kurtuluş Partisi Cephesi (DHKP-C) üyesi oldukları öne sürülerek 21 Ocak'ta tutuklanmıştı.

Kadın avukatlar Bakırköy Cezaevi'ne gönderilirken, Kozağaçlı, Tanay, Dağ ve Sevimli 21 Ocak'ta Metris Cezaevi'ne, 23 Ocak'ta da Kandıra'daki Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne sevk edildi.

Cezaevi personelinin tutanağına göre, dört avukat ile birlikte aynı gün cezaevine girişi yapılan Ulaş Doğan, Beşir Özdemir ve Hasan Farsak "kendilerine üst aramasının kanun gereği olduğu" anlatılmasına rağmen böyle bir aramayı kabul etmediklerini belirttiler.

Tutanakta, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Tüzüğün 22. maddesi uyarınca avukatların üstünün "zor kullanarak arandığı" ifade edildi.

Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın 31 Ocak tarihli kararında, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun'un 26. maddesindeki "mahpus, cezaevinin güvenlik ve iyileştirme programlarına tam bir uyum göstermekle yükümlüdür" ifadesi hatırlatıldı.

Avukatlar Kozağaçlı, Tanay, Dağ ve Sevimli ile Beşir Özdemir'e bir ay, Ulaş Doğan ile Hasan Farsak'a da "fiziki direniş gösterdikleri" gerekçesiyle 1,5 ay "ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma cezası" verildi. (bianet)