'Bu Suça Ortak Olmayacağız' bildirisine imza attıktan sonra tutuklanan 4 akademisyenle ilgili davanın ilk duruşmasının görülmesine İstanbul Adalet Sarayı'nda başlıyor. Bugün aynı zamanda gazeteci Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandığı davanın üçüncü duruşması da İstanbul Adalet Sarayı'nda görülecek. 

Akademisyen ve gazetecilere destek için Çağlayan'a davet çağrıları da yapıldı.

‘Barış için Akademisyenler’den Yrd. Doç. Dr. Esra Mungan, Doç. Dr. Kıvanç Ersoy, Yrd. Doç. Dr. Muzaffer Kaya, Yrd. Doç. Dr. Meral Camcı ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçlamasıyla tutuklu yargılanıyor. Mungan, Ersoy ve Kaya 15 Mart’ta tutuklanmıştı. O tarihte yurtdışında olan Camcı ise Türkiye’ye döndükten bir gün sonra, 31 Mart’ta tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Akademisyenler hakkında 7,5 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

‘MİT TIR’LARI DAVASI

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki soruşturma ise, Cumhuriyet gazetesinde yayınlanan MİT TIR’ları haberiyle ilgili. MİT’e ait TIR’larla Suriye’deki gruplara silah ve cihatçı sevk edildiği iddia edilen haberin yayınlanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kişisel şikayetiyle 26 Kasım 2015’te ifadeye çağrılan Dündar ve Gül, aynı gün tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

Anayasa Mahkemesi (AYM) ise avukatların yaptıkları başvuruyu değerlendirip 92 günlük tutukluluk süresinin ardından Dündar ve Gül’ün tahliyesine karar vermiş ve gazeteciler 26 Şubat’ta sabaha karşı tahliye edilmişti.

Davanın ilk duruşması 25 Mart’ta görülmüş, duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve MİT’in müdahil olma talepleri kabul edilirken, davaya da gizlilik kararı getirilmişti.

Bugünkü dava saat 10.00’da başlayacak. Duruşmaya Dündar ve Gül katılacak. Mahkeme, 1 Nisan’daki celsede, Dündar ve Gül’ün sorgusunu yapmıştı. Dündar ve Gül’ün avukatlarına soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerini bildirmeleri için süre vererek davayı ertelemişti. Daha önce mahkemeye çağrılan ancak gelmeyen tanık Emre Erciş hakkında zorla getirme kararı çıkarmıştı.

Sendika temsilcileri, öğrenciler, sivil toplum örgütü üyeleri ve davayla ilgilenen kişilerin bugün, ifade özgürlüğü ile haber alma hakkı açısından tarihi öneme sahip 2 davanın görüleceği Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne akın etmesi bekleniyor.

(Kaynak: ZETE)