Beş yıl önce “huntington” hastalığı (sinir sisteminin temel elemanı nöronları hedef alan hareket kaybına neden olan hastalık) teşhisi konulan yüzde 98 engelli raporu bulunan Bekir Güven, 2015 yılında yaptığı sosyal paylaşımlar nedeniyle tutuklandı. 'Örgüt propagandası' ve 'Cumhurbaşkanına hakaret' suçlamaları ile hakkında dava açılan Bekir Güven’in ‘Örgüt propagandası’ suçundan aldığı 22 aylık hapis cezası onandı. 24 saat bakıma ihtiyaç duyan Bekir Güven, dört gün önce tutuklanarak Eskişehir H Tipi Cezaevine kondu.

KARARA İTİRAZ ETTİLER

Güven’in eşi Rukiye Güven, avukatıyla birlikte karara itiraz etti. Güven, “Eşim 2015 yılında HDP çalışmalarına katıldı. Eşimin o dönem hastalığı başlamıştı ama durumu kötü değildi. Zaman içerisinde hastalığı ilerledi ve yüzde 98 engelli raporu verdiler. 2015 sonrası 2016 kitlesel tutuklamalar ve soruşturmaların başlamasıyla sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek hakkında 2 dava açıldı. ‘Örgüt propagandası’ davasından 22 ay, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasından 1 yıl 1 ay hapis cezası verildi. Her iki karar için istinafa başvurduk. İstinaf, verilen 22 aylık cezayı onayladı diğeri hala bekliyor. İstinafın 22 aylık hapis cezasını onaylaması ile eşim tutuklanarak cezaevine gönderildi. Avukatımızla beraber savcılığa giderek karara itiraz etti” dedi.

'CEZASININ TAMAMEN İPTAL EDİLMESİNİ İSTİYORUM'

Özge Zaim'in Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, yaptıkları itirazı değerlendiren Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı ve Cezaevi Cumhuriyet Savcısı tutuklu Bekir Güven’in yüzde 98 engelli raporunu da göz önünde bulundurarak sanığın cezasını hastanede çekmesine karar verdi. Üç gün cezaevinde yatan Bekir Güven, ambulansla cezaevinden Eskişehir Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Rukiye Güven, eşinin cezasını hastanede geçeceğini belirterek “Eşimin cezasının tamamen iptal edilmesini istiyorum. Eşimin yatarı az ama onun 4 ay bile yatması 4 yıl daha kötü duruma gitmesi demek. Çünkü hastalığı strese bağlı çok hızlı ilerliyor. Eğer eşim cezaevinde kalmış olsaydı hastalığı çok hızlı ilerleyecekti. 4 ay gibi bir sürede cezaevinden sağ çıkamayabilirdi” diye konuştu.