TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, dün görevinden sürpriz bir şekilde istifa etti. Bu durum, 43 yıllık TÜSİAD tarihinde bir ilk olarak kayıtlara geçerken, Başkan Yılmaz’ın istifa etmesinde, Sütaş’ı siyasi ve ekonomik baskılardan korumak istemesi etkili olduğu iddia ediliyor. Son olarak hükümete yakın gazetelerin hedefi haline gelen Sütaş’ın, son beş aydır vergi incelemesi, sipariş iptalleri ve kredi baskısı altında olduğu öğrenildi.

Hüseyin Özay'ın Taraf'ta yer alan haberine göre Yılmaz’ı istifaya götüren sürecin perde arkası şöyle: Türkiye’nin önde gelen gıda şirketlerinden Sütaş’ın patronu olan Muharrem Yılmaz, TÜSİAD’ın başkanlık koltuğunu 13 Ocak 2013 tarihinde Ümit Boyner’den devraldı. Yılmaz ile AKP arasında ipler HSYK düzenlemesi sonrasında yapılan açıklama ile koptu. TÜSİAD Başkanı Yılmaz’ın, “Bu tür düzenlemelerin hayata geçmesi ile birlikte yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmeyeceği” yönündeki açıklamaları, Başbakan Erdoğan’ın sert tepkisi ile karşılaştı. Erdoğan, TÜSİAD Başkanı’nı bu açıklamaları nedeniyle “vatan haini” ilan etti. TÜSİAD Başkanı Yılmaz’ın, hükümete yönelik eleştirileri bundan sonra da devam etti. Örneğin, bu süreçte 1 Mayıs’ta polisin tutumunu eleştiren TÜSİAD Başkanı Yılmaz son olarak da Çin gezisinde, “uzlaştıran Cumhurbaşkanı istiyoruz” açıklaması yaptı.

TÜSİAD Başkanı Yılmaz’ın sahibi olduğu Sütaş şirketi, maddi açıdan birçok kıskaca alındı. Bu kapsamda, bazı kamu kurumları ile büyük holdingler, “durumdan vazife” çıkararak, siparişlerini iptal etmeye başladı. Yine bu süreçte, bazı bankaların da, hükümetin tepkisini çekmemek için, grup firmalarına kredi açmamak için adeta işi yokuşa sürmeye başladılar. Ayrıca, Maliye Bakanlığı, Gıda ve Tarım Bakanlığı başta olmak üzere kamu otoritelerinin, şirketler üzerindeki “denetimleri” de sıklaştı. Bu süreçte, grup şirketleri bazı yaptırımlarla karı karşıya kaldı.

Hükümete yakınlığı ile bilinen başında AKP eski Miletvekili Mehmet Ocaktan’ın bulunduğu Akşam Gazetesi’nde yayınlanan “Sütten çıkma kara kaşık” başlıklı haber, bardağı taşıran son damla oldu. Haberde, Sütaş’ın işçilerin eylem yapmasını engellemek için eylem güzargâhına hayvan pisliği döktüğü öne sürülüyordu. TÜSİAD Başkanı Yılmaz, bu haberin bir merkezden servis edildiğini düşünerek, Sütaş’a yönelik baskıların bundan sonra daha da sertleşerek devam edeceğini tahmin etti ve bu gelişmeler doğrultusunda dün sürpriz bir şekilde TÜSİAD Başkanlığı’ndan istifa etme kararı aldı.

Sütaş’ın toplantısında istifa kararını açıklayan Yılmaz, Sütaş’la ilgili iddiaların TÜSİAD’a zarar vermemesi için istifa ettiğini açıkladı ve şöyle konuştu: “İşçilerin beklediği yere pazar günü hiç kimse yokken çevresel düzenleme kapsamında bakım çalışmaları yapılırken olay gerçekleşmiş. Eğer kasıtlı yapıldığını düşünsem ben hesap sorarım cezalandırırım. Çalışma Bakanlığı’nın da eğer işçilerimize yapılan bir haksızlık varsa gelip bunu denetlemelerini beklerdim. Ben bu konuda gereken her türlü sorumluğu yerine getirmeye hazırım. Benim üzerimden TÜSİAD’ın yıpratılması haberlerini ihmal edemezdim, o yüzden bu kararı aldım.” Yılmaz, toplantıya gelmeden önce istifa dilekçesini TÜSİAD yönetimine sunduğunu ve üyelere durumu duyurduğunu kaydetti. Soruları da yanıtlayan Yılmaz, sendika üyesi olduğu için işten çıkartıldığı iddia edilen işçilerle de mutlaka tekrar görüşeceklerini belirtti.