Ekonomist Mustafa Sönmez, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun, faiz oranının yüzde 19’dan yüzde 18’e indirmesinin ardından dövizde yaşanan hareketliliği değerlendirdi.

Gerçek Gündem’den Ece Seçil Şahin’in haberine göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 18 seviyesine çekti.

Karar sonrası dolar tırmanışa geçti. Dolar/TL, 8,65 düzeyinden ilk tepki olarak 8,80'in üzerine çıktı.

Merkez Bankası'nın faiz indirme kararını değerlendiren ekonomist Mustafa Sönmez, "Artan döviz fiyatları hem enflasyonu körükleyecek hem de döviz borçlusu firmaları maliyetini daha da ağırlaştıracak. Ama en önemli etki enflasyon biraz daha tırmanacak" ifadelerini kullandı.

Sönmez, "Bu Merkez Bankası'nın kararı değil, bu Erdoğan'ın kararı. Erdoğan 4 Ağustos'ta faizlerin inmesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan'ın bu talimatı Merkez Bankası'nın ağustos toplantısında alınamadı ama bu toplantıda alındı. Burada herhangi bir makul gerekçe, içeride ve dışarıda bunu haklı gösterecek bir durum yok. Dolayısıyla bunu tamamen Merkez Bankası kararı olarak değil, Erdoğan'ın kararı olarak görmek lazım" dedi.

Sönmez, "Önümüzdeki dönemde Türkiye'yi ekonomik olarak nasıl bir süreç bekliyor?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Erdoğan böyle bir talimat verdikten sonra bunu yerine getirmemek olmaz. O yüzden Merkez Bankası neye mal olacaksa olsun bu kararı almış bulundu. Ama bakın hemen arkasından döviz fiyatlarında ciddi bir tırmanma oldu. Bundan sonra Merkez Bankası'nın itibarı diye bir şeyden söz edilemez. Artık tüm bu kararların Erdoğan tarafından alındığı ve bunun da bir rasyonaliteye dayanmadığı, tamamen siyaseten alınmış kararlar olacağı dikkate alınacak içeride ve dışarıda. Bunların hepsi Türkiye için ciddi bir itibar kaybıdır, yabancıların ülkeden uzaklaşmasıdır, döviz fiyatlarının artmasıdır. Sonuçta etki olarak döviz fiyatlarında aşağı değil yukarı yönlü bir eğilim göreceğiz.

Artan döviz fiyatları hem enflasyonu körükleyecek hem de döviz borçlusu firmaları maliyetini daha da ağırlaştıracak. Ama en önemli etki enflasyon biraz daha tırmanacak."