Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlere ithaf edilen Aghet (Ağıt) başlıklı konser, Türkiye’nin engelleme girişimlerine rağmen Almanya’nın Dresden kentinde müzikseverlerle buluştu.

Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenleri anma günü olan 24 Nisan haftası vesilesiyle Dresden kentinde dün gerçekleştirilen konser, Dresden Senfoni Orkestrası tarafından icra edildi.

Kentteki Türkiyeli ve Ermenileri bir araya getiren konsere çevre illerden gelen Almanların da ilgi göstermesi dikkat çekti.

Konserin Ankara tarafından engellenmek istenmesine tepki gösteren bazı katılımcılar, konser öncesi “Danke Dresden” (Teşekkürler Dresden) yazılı pankart açtı.

24 Nisan haftası vesilesiyle ayrıca konserin verildiği salonun dış kısmına geçici bir fotoğraf sergisi de açıldı.

ANKARA’NIN LOBİ FAALİYETİ, “ALMAN İÇİŞLERİNE MÜDAHALE” OLARAK YORUMLANDI

Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybedenlere ithaf edilen Aghet Konser Projesi, mali olarak Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından desteklenmiş ve Komisyon konserle ilgili bilgileri resmi internet sayfasından da duyurmuştu. Türkiye bu duruma itiraz edince de projeyle ilgili bilgiler internet sayfasından kaldırılmıştı.

Dresden Senfoni Orkestrası’nın kurucusu ve başkanı Markus Rindt konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, Türkiye’nin AB Büyükelçisi’nin Aghet Konser Projesi’ne verilen desteğin kesilmesini talep ettiğini belirtmişti. Rindt bu girişimin ifade özgürlüğüne bir saldırı olduğunu söylemişti.

Rindt, AB Komisyonu Eğitim, Görsel-İşitsel ve Kültür Yürütme Ajansı’nın Türkiye’den gelen baskıdan sonra, etkinliğe ilişkin bilgileri internet sayfasından kaldırmasını eleştirerek, “Bu durumu hoş karşılamıyoruz” demişti.

Alman basını, Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak yürüttüğü inkâr girişiminin bir parçası olarak konserin engellenmek istenmesini, “Kültürümüze müdahale” olarak değerlendirdi. Bild am Sonntag gazetesi, konuya ilişkin haberini “Erdoğan Alman kültür projesini durdurmak istiyor” başlığıyla duyurdu.

Alman Yeşiller Partisi de Türkiye’nin inkârcı baskılarından ötürü AB Komisyonu’nun geri adım atmasını eleştirdi. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir, “Kesinlikle yanlış bir sinyal” değerlendirmesinde bulundu. Özdemir, “Ne AB, ne de Almanya şantaja teslim olmamalı” dedi. (Demokrat Haber)