Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’nin en kalabalık mahallesi Diyarbakır’da bulunuyor.

Bağlar İlçesi’ne bağlı Bağcılar Mahallesi’nin nüfusu 3 ili geride bıraktı. Mahalle sakinleri artık ilçe olmak istiyor.

Modern yapıları, yüksek binaları ve geniş yollarıyla Diyarbakır’ın son yıllarda en çok gelişme gösteren mahallelerinden olan Bağcılar, bugünlerde Türkiye’nin gündeminde. Mahalleyi Türkiye’nin gündemine taşıyansa nüfusu.

TÜİK verilerine göre Bağcıların nüfusu, 141 bin 11 kişi. Adı mahalle olsa da nüfusu Ardahan, Tunceli ve Bayburt illerini geride bıraktı.

18 bin metrekare alana kurulan mahallede yaşayanların sayısı, yüzlerce ilçeyi de geride bıraktı. Mahalle kalabalık olunca muhtarlık da bir an olsun boş kalmıyor.

VOA Türkçe’den Mahmut Bozarslan’ın sorularını yanıtlayan Muhtar Şeyhmus Şirdenli, mahallenin büyüklüğünü anlatmak için ilginç bir örnek veriyor.

Şirdenli, her gün mahallenin birkaç sokağını gezdiğini belirterek “O kadar büyüktür ki buradan başlayıp sokak sokak dolaşmak 3 ayımı alıyor. Buradan başlayarak, git gel 3 ay geçiyor. Her gün 2-3 sokağı yaya geziyorum” dedi.

Mahallede yaşayanların çoğunu tanıdığını söyleyen Şirdenli, mesaisinin çoğunu gelen tebligatlara harcıyor.

Şirdenli, artık ilçe olma zamanının geldiğini düşünüyor. Yetkililerden ilçe statüsü için yardım isteyen Şirdenli “Hükümetten talebimiz benim mahallem ilçe olsun, artık yeter. Bölünme için demiyorum, işlerin üstesinden geliyoruz. Artık ilçe olsun böyle modern bir mahallenin ilçe olma zamanı gelmiştir. Yetkilerinden bir an önce bunu gündeme almasını istiyoruz. 140 bin nüfus, 3 ilden daha büyük nüfusu var. O illerin valisi var, kaymakamı var, belediyesi var. Artık yeter diyorum benim mahallemin de ilçe olma zamanı gelmiştir “ diye konuştu.

indir-3

MAHALLE SAKİNLERİ DE İLÇE OLMAK İSTİYOR

Bağcıların bulunduğu Bağlar İlçesi de kalabalık nüfusuyla dikkat çekiyor. Bağlar Belediyesi’nin verilerine göre, 400 bin nüfuslu ilçe 36 ilden daha büyük. Bu kadar büyük ilçede bulunan Türkiye’nin en büyük mahallesinde yaşayanlar da artık ilçe olmak istiyor.

Taleplerini anlatan Bağcılar sakinleri, değişik gerekçelerle ilçe olmak istiyor. Mahalle sakinlerinden Mustafa Kaya, muhtarlığın zorlandığını belirterek “Buranın ilçe olması çok iyi olur. Çünkü çok büyük bir mahalle, muhtar çok zorlanıyor. İlçe olursa, birkaç muhtarlığa bölünür, biraz rahatlar” şeklinde konuştu.