Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yoluyla katıldığı Kars Barajı açılış töreninde ekonomideki toparlanma sinyallerinin oldukça güçlü olduğunu belirterek, "Bu süreçten hızlı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum” dedi.

Erdoğan “Ekonomide büyük bir ivme bekliyoruz. Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına sokma hedefimize hiç olmadığımız kadar yakınız” sözlerini kullandı.

Cumhuriyetin kuruluşunun 100'üncü yılı olan 2023 için konulan hedeflerin başında gelen dünyanın en büyük ekonomisi olma hedefine ulaşıp ulaşamayacağı ayrı bir analiz konusu. Peki halihazırda ilk 10 sıralamasına gerçekten en yakın konumda mı?

Bu sorunun cevabı hem evet hem hayır.

NOMİNAL FİYATLARA GÖRE 19'NCU, SATIN ALMA GÜCÜNE GÖRE 13'NCÜ SIRADA

Ülkelerin ekonomik büyüklüklerini birbirine göre kıyaslamada kullanılan iki temel hesaplamadan ilki bir yıl içerisindeki ekonomik aktivitenin dolar cinsi büyüklüğünü gösteren gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYİH) diğeri ise bir ülkede belli bir ürün grubunu satın almak içi gerekli olan yerel para biriminin, diğer ülkede aynı ürün grubunu almak için gerekli olan para ile karşılaştırılması ile hesaplanan satın alma gücü endeksi.

Buna göre Türkiye milli gelir olarak da tanımlanan GSYİH bakımından 2019 sonu itibariyle 19'ncu sırada bulunuyor.

Satın alma gücüne göre karşılaştırıldığında ise Türkiye'nin yeri daha üst sıralarda. 2016 yılında 14'ncülükten 13'cülüğe yükselen Türkiye ekonomisi satın alma gücü bakımından ilk 10'a en yakın konuma gelmiş oldu.

Türkiye bu sıralamada ekonomisi daha küçük olduğu halde Güney Kore, İspanya ve Kanada gibi ülkeleri geride bırakıyor.

GSYİH'DE 17'NCİLİĞE KADAR YÜKSELDİ

Türkiye GSYİH sıralamasında 19'unculuğa gerilemeden önce 17'inciliğe kadar yükseldi.

AK Parti'nin iktidara yeni geldiği 2002 yılı sonu itibarıyla 2001 krizi sırasında büyük bir darbe alan Türkiye ekonomisi 25'nciliğe kadar gerilemişti.

Fakat krizi çabuk atlatan Türkiye ekonomisi iki sene içerisinde ilk 20 ekonomi içerisine girmeyi başardı ve G20 kulübüne katıldı.

2006 YILINDAN İTİBAREN İLK 10'A EN YAKIN NOKTAYA GELDİ

2006 yılı sonuna gelindiğinde ise Türkiye ekonomisi ilk 10 ekonomiye en yakın nokta olan 17'inciliğe yükseldi ve 10 yıldan uzun bir süre bu konumunu korudu.

2017 yılı sonuna gelindiğinde ise Türkiye daha önce geride bıraktığı Endonezya ve Suudi Arabistan tarafından geçilerek 19'ncu sıraya geriledi.

EKONOMİK BÜYÜKLÜK REFAH SEVİYESİNİ GÖSTERİYOR MU?

Bir ülkenin ekonomik büyüklüğü aslında o ülkenin gelişmişliğin göstermiyor. Bunun için ekonomistler her ne kadar onda da eksik kısımların bulunduğunu kabul etse de kişi başına düşen milli gelirin daha iyi bir gösterge olduğunu belirtiyor.

Bu da bir ülkenin toplam milli gelirinin nüfusa bölünmesi ile elde edilen bir rakam. Bu göz önünde alındığında Çin ve Hindistan gibi dünyada üst sıralarda bulunan ülkeler refah seviyesi karşılaştırmasında bir hayli gerilere düşüyor.

Kaynak: euronews