Avrupa Birliği aralık ayı devlet liderleri zirvesi Brüksel'de başladı.

Türkiye ile ilişkiler ve Türkiye'ye yönelik yeni yaptırımlar zirvenin öncelikli gündemi arasında.

Yaptırım taslağının son halini aktaran Reuters haber ajansının geçtiği bilgiye göre AB şimdilik var olan ve içerisinde sadece iki kişinin bulunduğu yaptırım listesini yeni isimler ve şirketler ile genişletecek ve daha sert yaptırımları Mart ayına erteleyecek.

Ekim 2019'da da benzeri bir karar alınmış ve sert yaptırımlara ilişkin karar Aralık ayına ertelenmişti. Bu süre zarfında bir değişiklik olmazsa o zaman daha ciddi ekonomik ve siyasi adımların atılacağı duyurulmuştu.

Şimdi ise AB'nin bu konuda yeni Washington yönetimi ile koordineli hareket etmeyi tercih ettiği için erteleme yoluna gittiği sanılıyor.

MACRON: EKİM KARARLARI İLE TUTARLI HAREKET ETMELİYİZ

Euronews’ten Sertaç Aktan’ın haberine göre, zirve öncesi açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron; pandemi önlemleri, aşı koordinasyonu, bütçe üzerindeki vetolar, transatlantik ilişkiler ve İklim hedefleri gibi son derece hassas ve önemli konular görüşüleceğini belirterek Türkiye'ye ilişkin şunları söyledi:

"Türkiye konusunda Fransa'nın pozisyonu net. Ekim ayında alınmış kararlar var. Türkiye'nin tavrı ve tutumunda bir değişiklik görülmezse yaptırım olacağı kaydedilmişti. Bu kararlar ile tutarlı hareket etmemiz gerekiyor. Gerek AB'nin hükümranlık sahası gerekse Akdeniz'deki istikrarın korunması lazım. Bu nedenle Türkiye'nin tutumunun değişmemesinin bir sonucu olmalı."

BORRELL: ARTIK TÜRKİYE İLE İLGİLİ BİR ŞEYLER YAPMAMIZ GEREKECEK

Zirve öncesi kameralar karşısına geçen bir başka isim de AB Dışilişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell oldu.

Borrell yeni ABD yönetimi ve Türkiye ile olan ilişkilerin öncelikli gündemler olacağını yineledi ve şöyle konuştu:

"Türkiye hakkında şu aşamada olumlu bir değerlendirme sunamıyoruz. Ankara'nın politikalarında bir temel bir değişiklik yaşanmadı. Hatta bazı açılardan durum daha da kötüleşti diyebiliriz. Dolayısıyla şimdi bununla ilgili bir şeyler yapmamız gerekecek. Washington'daki yeni yönetim ile de artık daha pozitif bir ilişki içinde olacağımızı umuyoruz."

MİÇOTAKİS: İŞİN UCUNDA AVRUPA'NIN KENDİ KREDİBİLİTESİ BULUNUYOR

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis de Ekim ayında alınan kararlara bağlı hareket edilmediği takdirde AB'nin kredibilitesinin zarar göreceğini ifade ederek şunları söyledi:

"Burada tehlikede olan şey çok açık: AB'nin kredibilitesi. Ekim ayındaki zirvede tüm liderler hep birlikte zaman belirlediler ve Türkiye'ye bu tutuma devam etmenin bir sonucu olacağını ilettiler. Dolayısıyla şimdi Avrupa kendi aldığı karara uyma noktasında kendisinin ne kadar kredibil olup olmadığını gösterecek."

VON DER LEYEN: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ KOŞULUNDAN FERAGAT OLMAYACAK

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de 1,8 trilyon euro büyüklüğündeki 7 yıllık AB bütçesi konusunun da son derece önemli olduğunu hatırlatan von der Leyen, veto engelinin ortadan kaldırılması noktasında 'Hukukun üstünlüğü' koşulundan feragat edilmemesini sağlayacak bir yöntem bulunduğu için gelecek nesiller adına çok mutlu olduğunu belirtti.

AB Macaristan ve Polonya vetoları devam ettiği takdirde bu iki ülke dışında 25 üye için bir özel grup oluşturup kurtarma fonlarını bu şekilde aktive edeceğini duyurmuştu.

Covid vaka sayılarının hala çok yüksek olduğunu ve virüsün tüm Avrupa'ya yayılmış olduğunu dile getiren Komisyon Başkanı, tünelin ucunda artık ışık görüldüğünü ifade ederek işe yarar ve güvenli aşılardan ilkinin kullanım yetkisini çok yakında vereceklerini duyurdu.

JOHNSON İLE ZOR BİR GÖRÜŞME YAPTIK

Bir diğer önemli konunun da Brexit olduğunu hatırlatan von der Leyen, Çarşamba gecesi İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile uzun bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini ve bu görüşmenin zor geçtiğini kaydetti.

İngiltere'ye AB tek pazarına giriş imtiyazı vermeyi istediklerini ancak İngiltere'nin de buna ilişkin koşulları ve standartları yerine getirmek durumunda olduğunu yineleyen başkan, bu alanda hakkaniyet ve eşitlik ölçütlerinin karşılanmamış olduğunu işaret ederek meseleye ilişkin nihai kararın Pazar günü alınacağını söyledi.