5. Edremit Kitap Fuarı'nda "Türkiye'nin Solu" konulu bir panel gerçekleştirildi. Yaklaşık iki bin beş yüz kişinin dikkatle izlediği paneli kitap almaya gelen çok sayıda insan da ilgiyle takip etti.

Gazeteci Yazar Necdet Saraç'ın yönettiği panele Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, SOL Parti Meclis üyesi Alper Taş katıldı.

Konuşmalarda öne çıkan vurgularda ülkenin içerisinde bulunduğu kötü koşullarından örgütlü halkın mücadelesiyle çıkılabileceği ifade edildi.

Ayrıca 6’lı masa üzerinden sistemin yeniden restore edilmek istenmesine dikkat çekilerek, sistemin yeniden restore edilmesinin ‘sol bacağı’ olunmayacağına vurgu yapıldı.

İlk sözü alan Erkan Baş, “AKP'nin ne yaptığı ortada, bizim ne yaptığımız önemli, biz ne yapmalıyız onu konuşacağız. 20 yıldır yapmadıklarımızı yapacağız” dedi. Baş, konuşmasının devamında ise "Bize sakin olun diyenleri beklemeyeceksin, örgütlenip AKP’den kurtulacağız. AKP en çok örgütlü halktan korkar, Gezi'den korkar, işçi direnişlerinden korkar" ifadelerini kullandı.

"Bugün iki görevimiz var" diyen Baş, “İlki Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden kurtulmaktır. 6'lı Masa tüm halkın oy vereceği bir aday gösterirse biz de ona oy veririz” dedi. Baş, devamında ikinci olarak parlamentoda solun güçlü yer alması gerektiğine vurgu yaptı.

“RESTORASYON PROJESİNİN SOL BACAĞI OLMAYIZ”

Daha sonra söz alan Ercüment Akdeniz ise 2023 seçimlerinin kritik bir öneme sahip olduğunu ama Türkiye'de yaşanan sürecin içinden sadece seçimle çıkılamayacağını belirtti.

Akdeniz, “İşçi sınıfını, fabrikaları, iş yerlerini, varoşları kazanmalıyız” dedi.

 “Başkanlık seçimini bir referandum olarak görüyoruz” diyen Akdeniz, “Tek adam gitmeli bunda hemfikiriz ancak yerine ne geleceğini konuşmak zorundayız. Babacanlarla, Akşenerlerle, Davutoğullarıyla, yeni IMF programları ile bu karanlık tünelden çıkamayız. Bu tünelden çıkış, halk İttifakı ve halk iktidarı ile mümkündür” ifadelerini kullandı.

“Bu tek adam rejiminin gitmesi için varız” diyen Akdeniz şöyle devam etti: “İşçilerin, emekçilerin, Kürtlerin oyları çantada keklik değil. Ayrıca biz 6'lı masanın 'sol bacağı' olmayacağız. Halk İttifakı, halk iktidarı ve sosyalizm için mücadeleye çağırıyoruz. Dünyanın her kıtasında krize ve pandeminin sonuçlarına karşı işçi ve halk mücadeleleri yükseliyor. Birleşirsek kazanırız.”

Üçüncü seçenek arayışlarına da vurgu yapan Akdeniz hem 7’li ittifak çalışmalarına hem de sosyalist güç birliğine atıf yaparak, “7+4, 7'den de büyüktür, 4’ten de büyüktür. Bu iki oluşum birleşmelidir. Birlikte kazanacağız, halk kazanacak” diye konuştu.

Sol Parti Meclis üyesi Alper Taş ise bugün siyasetteki en büyük sorunun solun eksikliği olduğunu belirtti.

Dünyanın solun eksikliğinde kıyamete doğru gittiğini belirten Taş, kapitalizmle; insanlığın, doğanın ve tarihin çelişkiler yaşadığını söyledi. Taş, “Bu çelişkiyi emek lehine çözmeliyiz. Solun yapması gereken iki şey var. Öncelikle AKP rejimini yenmeliyiz sonra Türkiye'yi yeniden kurmalıyız" diye konuştu.

6'lı masanın geleceğin iktidarı olduğunu söyleyen Taş, “Biz bu iktidarın devrimci muhalefeti olacağız” dedi.

Panelin ardından Ercüment Akdeniz ve Erkan Baş kitap standlarında okurları için kitaplarını imzaladı.

Kaynak: Evrensel