Yeni Özgür Politika yazarı Harun Ercan, HDP vekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasının yaratacağı sonuçları şöyle değerlendirdi:

“Her toplumsal-siyasal çürümüşlük, kendisini kendisi için "temize çekebileceği" fırsatlar arar. İnsani değerleri çürümüş toplumlar, bu fırsatı en maliyetsiz şekilde gerçekleştirmenin yollarını bulmak konusunda ustalaşmıştır. O yüzden Türkiye’nin batısında yaşayan Kürtleri de oldukça zor günler bekliyor.”

Harun Ercan’ın “Türkiye Üzerine Tezler: Sürdürülebilir çürüme mümkün mü?” başlıklı yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Her toplumsal-siyasal çürümüşlük, kendisini kendisi için "temize çekebileceği" fırsatlar arar. İnsani değerleri çürümüş toplumlar, bu fırsatı en maliyetsiz şekilde gerçekleştirmenin yollarını bulmak konusunda ustalaşmıştır. O yüzden Türkiye’nin batısında yaşayan Kürtleri de oldukça zor günler bekliyor. HDP vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve PKK’nin bahar-yaz sürecinde taktiksel dönüşüm geçirip artacak eylemsellikleri aylardır sürmekte olan "sürdürülebilir kaotik denge"yi sarsacak gelişmeler dizisi yaratabilir. Dokunulmazlıkları ilk kaldırılacak HDP vekilleri sonrası ciddi bir toplumsal tepki olmaması durumunda AKP’nin doğrudan HDP’nin eşbaşkanlarını hedef alması da kuvvetle muhtemel. Kürt toplumunun şimdiye kadar savaşa bu kadar görece suskun kalması hem katliam politikasına karşı durmak için yöntem arayışına cevap bulunamamasından hem de "başka bir yol hala mümkün" seçeneğine olan inancından ileri geliyordu. 

HDP’nin Türkiye siyasi sisteminden tasfiyesi, eğer AKP ve CHP içini yeterince karıştırıp savaş bloğunu bölmezse, Kürt toplumunun tepkisine göre PKK için stratejik seçimler yapma mecburiyeti doğuracak. Yani ardından tufan da doğabilir fetret devri de gelebilir. Savaş bloğunun ne kadar ileri gideceğini henüz tam anlamıyla kestiremiyoruz. Ama topyekün savaşa devam etmesi durumunda, bu süreç ya legal Kürt siyasetini ve toplumunu da çürütmeye başlayacak ya da şimdiye kadar hiç üzerine hakikatle hiç konuşulmamış yeni bir kopuşa yol açacak.”

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.