Türkiye İzmir İstasyonu, Yunanistan'ın Sakız adasının askerden arındırılmasını talep eden bir NAVTEX yayınladı. NAVTEX ilanında Ege adalarının 1923 Lozan anlaşmasının "Gayri askeri" statüsüne aykırı olarak silahlandırıldığı bildirildi.

İstasyondan yapılan duyuru şöyle:

"SEYHİDDA DENİZCİLERE BİLDİRİ NUMARASI : 1149/20
EGE DENİZİ

1. LA08-206/20 NUMARALI NAVTEX MESAJI İLE SAKIZ ADASININ 1923 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI İLE BELİRLENEN GAYRİ ASKERİ STATÜSÜ İHLAL EDİLMİŞTİR.
2. BU BİLDİRİ 16 EYL 20 SAAT 00.01'DE YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAKTIR."

Türkiye’nin bir süredir Oruç Reis Gemisi’nin faaliyetleri nedeniyle Akdeniz’de yayımladığı NAVTEX’le Yunanistan’la arasında gerilime neden olmuştu. Bunun üzerine Yunanistan Ege ve Akdeniz’de bazı adalara asker gönderdi. Türkiye, adalarda asker bulundurulmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu gerekçesiyle bu duruma tepki gösteriyordu. Bugün yayımlanan NAVTEX’le de bu durum ilan edilmiş oldu.

NAVTEX NEDİR?

NAVTEX, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir.

Ülkelerin deniz kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.