Bulgaristan'dan başkenti Sofya'da Cuma günü Yunanistan Başbakanı Miçotakis’in de katılımıyla gerçekleşecek olan 3'lü zirve iptal edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ortak basın toplantısı düzenledi. .

Cuma günü Sofya'da mülteciler için Türkiye Bulgaristan ve Yunanistan arasında yapılması planlanan zirveyi 2 mültecinin öldürülmesi nedeniyle reddettiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yunan askerinin bugün 2 kişiyi öldürmesi, bir kişiyi de ağır yaralaması süreci olumsuz etkilemiştir. Bunların uluslararası göç hukukuna da saygıları yok.” İfadelerini kullandı.

Başbakan Borisov yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Perşembe günü Moskova’da gerçekleştireceğiniz ziyaret çerçevesinde Suriye’deki gelişmeler çerçevesinde diplomatik çözümler bulacağınızı arzu ediyorum. Can kaybı yanı sıra yüzbinlerce göçmende sınırlarımıza doğru geliyor. Şahsınız nezdinde Türkiye’nin Bulgaristan sınırına yönelik Avrupa ile imzalanan anlaşmanın hükümlerini ve taahhütlerini yerine getirdiği için teşekkür etmek istiyorum. Bu da Bulgaristan vatandaşlarına müsterih olmaları konusunu sağlıyor. Dolayısıyla bu taahhüdü bir kez daha teyit etmiş olduk.

Buraya kadar iyi epey çaba harcadım. Sofya’da 3’lü ve daha büyük formatta bir toplantının gerçekleştirilmesi konusunda. Belki de başarabilirdik çünkü gerçekten mevkidaşlarımızın akil olmalarını her zaman güvendim. Tam o sırada öldürülen göçmenler konusunda bilgi geldi. Bazı mevkidaşlarım sosyal medyada görüş paylaşmaktan çekinmiyorlar. Cumhurbaşkanı Erdoğan aslında Cuma günü Sofya’ya gelmeye hazırdı. Fakat mevkidaşım Miçotakis ile aynı masaya oturma arzusunu göstermeyince tabi ki benim de böyle bir toplantı düzenleme niyetinden vazgeçirdi” dedi.