Türkiye’nin Musul’a yönelik asker sevkiyatıyla başlayan krizle ilgili Dışişleri Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, “Şu anda geri çekilme yok ama intikal durdu” dedi.

Bağdat, Ankara’ya askerlerin çekilmesi için 48 saatlik süre tanımıştı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün akşam Iraklı mevkidaşı Caferi ile telefonda görüştüğünü açıkladı. Bilgiç, “Şu anda geri çekilme yok ama intikal durdu” dedi.

Bilgiç’in ifadesine göre görüşmede Çavuşoğlu, “Türkiye Irak’ın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygılı” mesajını iletti. Irak makamlarının hassasiyeti doğrultusunda asker intikalinin durduğunu söyledi.

Dışişleri sözcüsü, Türkiye’nin konuşlandırdığı asker sayısına ilişkin yorum yapmaktan kaçınırken basında yer alan 6 bin-8 bin gibi sayıların da abartılı olduğunu söyledi.

Irak’ta çok sayıda yabancı danışman olduğuna dikkat çeken dışişleri sözcüsü Bilgiç, “Türkiye olarak kararımız bundan sonra da Irak’ın DEAŞ ile mücadelesine katkı sağlamak” ifadesini kullandı.

Bilgiç, Rusya’nın konuyu Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na taşımasına ilişkin ise “Daimi üye olarak böyle bir hakkı var. Biz de toplantıyı takip edeceğiz. Ne sonuç çıkacak göreceğiz” dedi.