Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Lübnan’ın Beyrut Limanı’nda patlamanın yaşandığı alanda incelemelerde bulundu.

İncelemelerinin ardından gazetecilere açıklama yapan Fuat Oktay, geçmiş olsun dileklerini iletmek, Türkiye’nin her türlü imkanla Lübnan devleti ve halkının yanında olduğunu ifade etmek üzere bölgede bulunduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun’u arayarak başsağlığı ve geçmiş olsun dileklerini ve türlü desteğe hazır olunduğunu ifade ettiğini anımsatan Oktay, kendilerine de hemen harekete geçilmesi konusunda talimat verdiğini aktardı.

AFAD, Kızılay ve UMKE ekiplerinin bölgeye gelerek çalışmaya başladığını söyleyen Oktay, “Aynı zamanda gelirken yine sahra hastaneleri, doktorlarımız ve sağlık ekiplerimiz, tıbbi malzemelerimiz, ilaçlarımız ve gıda yardımıyla burada olduk” dedi.

‘BUĞDAY, TIBBİ MALZEME, İLAÇ VE SOLUNUM CİHAZI GETİRDİK’

Oktay, Lübnan Cumhurbaşkanı Aoun’u ziyaretlerinde Türkiye’nin yaptıklarını, bundan sonra da yapabileceklerini anlattıklarını, Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri ve heyetleriyle de son derece verimli toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti. Oktay, “Biz burada gördük ki Lübnan’da Türkiye’nin apayrı bir yeri var. Türk milletinin, halkının apayrı bir yeri var. Gönülden gönüle bir ilişki, dostluğun olduğunu gördük” diye konuştu.

Türkiye’den giden ekiplerin çalışmalarına değinen Oktay, şu bilgileri verdi:

“Mısır ve buğday depoları burada olduğu için ciddi bir sıkıntı oluşmaması adına hemen ilk etapta yardım ihtiyacı belirince de gurur kaynağı kuruluşumuz TİKA buraya geldi. 400 tona yakın bir buğday ilk etapta Trablus Limanı’na alındı. Gelirken uçağımızda ihtiyaç olan tıbbi malzemeler ve ilaç getirdik, yetkililere teslim ettik. Aynı zamanda korona süreci yaşanıyor. Bunun diğer süreci tetikleme riski de var. Getirdiğimiz solunum cihazlarımızı da bu çerçevede teslim ettik. Bundan sonra gıda, tıbbi malzeme, ilaç, buğday, un yardımlarımız devam edecek.”

‘MERSİN VE İSKENDERUN TEKLİFİMİZDEN MEMNUN OLDULAR, DEĞERLENDİRECEKLER’

Beyrut Limanı’nın “Lübnan ticareti ve ekonomisinin belkemiği olduğunu” söyleyen Oktay, “Dolayısıyla Lübnan ekonomisinin buradan çok fazla etkilenmemesi için de bir an önce buradaki limanın ayağa kaldırılması ama aynı zamanda binalardaki hasarlar da dahil yeniden inşası önem arz ediyor. Bununla ilgili bizim Türkiye olarak çok ciddi tecrübemiz var. Bu tecrübemizi, birikimimizi paylaştık. Sonuna kadar da bu tecrübeyi buraya aktarmaya hazır olduğumuzu ifade ettik” dedi.

Lübnan’a Mersin ve İskenderun limanlarını kullanmayı önerdiklerini aktaran Oktay, şunları söyledi:

“(Beyrut Limanı) Yeniden burası ayağa kaldırılana kadar Mersin Limanımızın büyük ölçekli gümrükleme ve depolama faaliyetlerinde kullanılabileceğini, sonrasında ihtiyaç bazında daha küçük gemilerle buraya taşınabileceğini ilettik. Bu teklifimiz geçerli. Sonrasında hemen İskenderun Limanı’ndan bizi aradılar. Sayın Bakanımızla yine birlikte İskenderun Limanı’nı da bu çerçevede Lübnan’ın hizmetine sunabileceğimizi ifade ettiler. Biz bunu da yine görüşmelerimizde paylaştık. Mersin ve İskenderun limanlarımızı, Beyrut Limanı’nın tekrardan inşa edilip, normal fonksiyonel hale geleceği ana kadar Lübnan’ın ticari ve ekonomik faaliyetlerinde hizmetine sunacağımızı ifade ettik. Değerlendirecekler.”