Dışişleri Bakanlığı’nın, Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde yapılan, 52 kişinin yaşamını yitirmesi, 146 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıların İslamcı El Kaide örgütü tarafından yapıldığını itiraf ettiği bildirildi.

Reyhanlı’da geçen yıl 11 Mayıs’ta çifte bombalı araçla yapılan saldırıların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, saldırıların arkasında Suriye’nin olduğunu söylemişti. Erdoğan, saldırılardan önce CHP milletvekillerinin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ı ziyaret etmelerine göndermede bulunarak, “Elimizde bu saldırıların, CHP milletvekillerini Esad’a götürenlerle doğrudan bağlantılı olduğunu gösteren kanıtlar var” demişti. Erdoğan, böylece CHP’yi saldırılarla bağlantılı gibi göstermeye çalışmıştı. Erdoğan, Gezi Parkı olayları sırasında da bu olayların Reyhanlı’nın devamı olduğunu ileri sürmüştü.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve İçişleri Bakanı Muammer Güler benzer yönde açıklamalar yapmıştı.

Hükümet, saldırıların yıllardır eylemi ve faaliyeti olmayan, varlığı tartışmalı THKP/C Acilciler örgütü tarafından yapıldığını ileri sürmüş, bu örgütün arkasında da Suriye istihbarat örgütü El Muhaberat’ın olduğunu savunmuş, iddianamede de bu örgütün Suriye’de yaşayan lideri Mihraç Ural bir numaralı zanlı olarak gösterilmişti. Mihraç Ural ise iddiaları yalanlayan ve saldırıyı kınayan açıklamalar yapmıştı.

Ortadoğu’ya yönelik yayın yapılan Al Monitor’den Tülin Daloğlu’nun haberine göre; Ermenistan Barolar Birliği’nin ABD Başkanı Barrack Obama’ya 25 Mart’ta gönderdiği mektupla birlikte Ermeni toplumu, Türkiye’nin bir Suriye savaş uçağını düşürdüğü Kesab’daki radikal dinci saldırılardan doğrudan Türkiye’yi sorumlu tuttu.

Ermenistan Büyükelçisi Arman Kirakossian, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) 27 Mart’ta yapılan 992. toplantısında, Türkiye’ye şu suçlamaları getirdi:

“Ermenistan delegasyonu olarak, Kuzeybatı Suriye’deki Ermenilerin antik yerleşim bölgesi olan Kesab’daki saldırılar nedeniyle büyük kaygı taşıyoruz. Son bir kaç gündür Kesab, Türkiye’den gelen El Kaide bağlantılı grupların saldırısı altında. Kaba saldırılar sivilleri de hedef alıyor ve yerel Ermeni nüfusun bölgeyi boşaltarak daha güvenli yerlere kaçmasına neden oluyor. Aşırıcı gruplar kasabayı işgal etti, Kesab’daki Ermeni dini değerlerine ve üç Katolik kiliseye saygısızlık yapıyorlar. Türkiye’yi terörist grupların kendi topraklarını kullanarak Kesab’a yaptığı saldırılara karşı acil ve etkili önlemler almaya çağırıyoruz.”

BÜYÜKELÇİ TACAN İLDEM’DEN İTİRAF

Ermenilerin dile getirdiği Kesab’daki El Kaide bağlantılı örgütün saldırılarının arkasında Türkiye’nin olduğu iddialarını, Büyükelçi Tacan İldem yanıtladı. İldem toplantıda yaptığı konuşmada, Reyhanlı saldırılarını El Kaide tarafından yapıldığını söyleyen ilk Türk yetkili oldu: “Reyhanlı’da 52 kişinin yaşamını yitirmesine ve 146 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılar, El Kaide unsurları tarafından yapıldı ve El Kaide unsurlarının Suriye dışındaki operasyonudur.”

İldem, AGİT toplantısında, Ermeni meslektaşlarının kaygısına katıldığını belirtirken, Kesab’daki saldırıların Türkiye’de üstlenen El Kaide unsurlarının operasyonu olduğu iddialarının saçma olduğunu savundu. Dışişleri Bakanlığı’nın bu iddiaları bir basın açıklamasıyla şiddetle reddettiğini vurgulayan İldem, “Türkiye El Kaide’nin üssü değil, hedefidir. Dört büyük El Kaide saldırısının İstanbul’da yaşandığını (2003 Kasım) yaşandığını unutmayalım” dedi.

Türkiye, Suriye’den sızan El Kaide timinin Niğde’de bir jandarma astsubay, bir polis ve bir vatandaşı öldürdüğüne dikkat çekerek, İstanbul’da 3 polisin yaralanmasıyla sonuçlanan operasyonun da Niğde’de yakalanan teröristlerden alınan bilgiler üzerine yapılan bir operasyon olduğunu söyledi.

İldem, IŞİD’in saldırıları nedeniyle Kesab’dan kaçan Ermenilerin Mardin’deki kamplara yerleştirildiğini savunarak, Türkiye’nin, Ermeniler dahil Suriye halkına etnik kimlik ve din ayrımı yapmadan yardım gönderdiğini de savundu.

Daloğlu’nun haberinde yer alan AGİT’teki Türkiye Büyükelçisi Tacan İldem’in Reyhanlı’ya ilişkin itirafı, Reyhanlı saldırılarının ardından kamuoyunda saldırıların El Kaide tarafından yapıldığı yönündeki inancın doğru olduğunu gösteriyor. İtiraf aynı zamanda AKP hükümetinin, ABD’yi Suriye’ye askeri müdahaleye zorlamak için yapıldığı üzerinde durulan saldırıları CHP’nin ve farklı muhalif kesimlerin üzerine yıkmaya çalıştığı inancını güçlendiriyor.

KESAB’TA ALGI OPERASYONU

Bu arada Ermeni kasabası Kesab’a yönelik saldırılar Türkiye ve Dünya kamuoyundan tepki çekince Türkiye Dışişleri Bakanlığı, MİT ve Anadolu Ajansı (AA) algı operasyonuna girişti. Bu çerçevede Kesab’dan kaçamayan az sayıdaki yaşlı Ermeni Türkiye’nin yönlendirdiği silahlı muhalif gruplar tarafından ‘Sizi Lazkiye’ye ve güvenli bir yere götüreceğiz’ denilerek istekleri dışında Türkiye’ye getiriliyor, ardından Anadolu Ajansı ‘Türkiye Ermeniler’e kucak açtı’ şeklinde haberler yapıyor.

Kaynak: gazetecileronline.com