Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Kıbrıs Rum Kesimi'nde temsilcilik açmasına izin verilmesi Ankara tarafından tepkiyle karşılandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'ağır bedeli olur ateşle oynamasınlar' derken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Rum yönetimi adını cinayet şebekesi bir terör örgütüyle yan yana yazdırmıştır" ifadelerini kullandı.

Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets'le Bakanlıkta düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Çavuşoğlu, Rum kesiminin PYD'ye ofis açma izni vermesi hakkındaki soruyu yanıtladı.

Çavuşoğlu, teröre destek konusunun çok ciddi olduğunu belirterek "Maalesef, terör konusunda 'Düşmanımın dostu dostumdur.' anlayışını daha sık görmeye başladık." dedi.

Terör örgütlerini kullanan ülkelerin olduğunu, bu örgütlerin özellikle vekalet savaşlarında kullanıldığını söyleyen Çavuşoğlu, "En son Suriye'de de güya DEAŞ'la mücadelede terörle mücadele kisvesi altında terör örgütlerine destek verildi. Fakat biz Türkiye olarak terör konusunda ilişkilerimizin en kötü olduğu ülkelerle bile dayanışma içinde olmak istedik ve olduk. Hiç bir terör örgütünü desteklemedik" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Yunanistan'da PKK ve DHKP-C'nin kamplarının bulunduğunu savunarak "Orada eğitilen DHKP-C'lilerin dönüp de Türkiye'de terör saldırıları gerçekleştirdiği belgelerle de ispatlandı" ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

"Sonuçta, bu terör örgütlerine ofis açtırmak, onlara ev sahipliği yapmak ateşle oynamaktır. Rum kesiminin de terör örgütlerine, PKK'ya bugüne kadar desteğini zaten biz biliyoruz. Bu, gizli bir şey değil. Ama şunu söylemek isterim, burada ofis açmalarına izin veriyorlar, yarın buradan herhangi bir tehdit olursa Türkiye'ye ya da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne, Kıbrıs Türkleri kardeşlerimize yönelik bir saldırı olursa bunun bedelini ödetiriz. Bu bedel de ağır bir bedel olur. O nedenle ateşle oynamasınlar. Terör örgütleriyle iş birliği yapmasınlar. Farklı konularda bizim anlaşamadığımız konular olabilir. Görüşlerimiz elbette farklı, ayrı. Çözüm konusunda bile son zamanlarda farklı düşünebiliyoruz. Ama terör konusu çok farklı bir konu. Bu, doğrudan güvenlik meselesi. Bize yönelik bir saldırı olduğu zaman tıpkı diğer yerlerde olduğu gibi, komşu ülkelerdeki terör mevcudiyetine yönelik yaptıklarımız gibi bunun da bir bedeli olur. Bu bedel de ağır olur. Bunu da açıkça söylemek durumundayım."

"CİNAYET ŞEBEKESİNE OFİS AÇTIRMAK"

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin kararına sert tepki gösterdi. Çelik, "Rum yönetimi, adını cinayet şebekesi bir terör örgütüyle yan yana yazdırmıştır." ifadesini kullandı.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, 'Rum yönetiminin tutumuyla hukuksuzluklarına bir yenisini eklediğini' vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC her türlü terör faaliyetine gereken dersi verecek kararlılıktadır. Kıbrıs Türkü cinayet şebekeleriyle mücadele konusunda tarihe geçmiş deneyime sahiptir. Cinayet şebekesine ofis açtırmak ve faaliyet serbestisi vermek Rum yönetiminin hanesine yazılmıştır. Rum yönetimi adını cinayet şebekesi bir terör örgütüyle yan yana yazdırmıştır."