Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ı dün makamında kabul etti. Görüşmenin gündeminde, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü, Kıbrıs sorunu ve Ukrayna’daki gelişmeler vardı.

Görüşmenin odağındaki konulardan ilki, 1915 Soykırımı çerçevesinde Ermeni Diasporası’nın yüzüncü yıldönüm vesilesiyle yürüteceği çalışmalar ve bu bağlamda konunun ABD Temsilciler Meclisi gündemine taşımasına yönelik girişimler ele alındı. Çavuşoğlu, Büyükelçi Bass’a 1915’le ilgili Türkiye’nin resmi görüşlerini anlattı. ABD yönetiminin Türkiye’nin hassasiyetlerini dikkate almasını isteyen Çavuşoğlu, Ermeni Diasporası’nın girişimlerinin ikili ilişkilere zarar vermemesi gerektiği mesajını iletti. Çavuşoğlu, 1915’te yaşananların soykırım olarak tanınması yönünde yasal düzenlemeye yönelik girişimlerin Türkiye-ABD ilişkilerini olumsuz etkileyeceğini söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDA 2015 GÖRÜŞMESİ

Milliyet’in haberine göre, Ermeni Diasporası’nın 2015 yılında 1915 Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü vesilesiyle yürüteceği kampanyaların etkisini azaltmak isteyen Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’la yapılan görüşmede bu konuyu detaylarıyla ele aldı.

“ABD, 2015 yılında ‘soykırım iddialarını’ yasal bir zemine oturtursa, Ankara ABD ile ilişkilerini köklü olarak gözden geçirecek” ifadelerine yer verilen habere göre, Büyükelçi Bass’la yapılan görüşmede, 1915 konusunda Türkiye’nin resmi tezleri ana hatlarıyla özetle şöyle aktarıldı:

“2015 öncesinde hız verilen bu kampanyalarla Ermeni tarafının herkesin acı çektiği trajik şartlarda vuku bulan üzücü olayları soykırım olarak kabul ettirme çabası, tarihten husumet çıkarma zihniyetine dayandığı için gerek ikili gerek bölgesel ilişkilerin geliştirilmesinin önünde bir engel olarak durmaktadır.

1915 konusunda bizim hatırladıklarımız ve arşivlerden çıkardıklarımız ile birçok güvenilir araştırma, Ermeni iddialarından farklı bir gerçeğe işaret etmektedir. Ermeni çevreler bu konuya ne ortaklaşa ne de tarafsız bir şekilde yaklaşmayı kabul etmekte, 1915’i tabulaştırmak için üçüncü ülkelerin parlamentolarından destek arama çabalarını devam ettirmektedir. Üçüncü ülkelerin güncel iç siyaset hesapları çerçevesinde Ermeni iddialarına verdiği destek ise siyasetin bilim ve tarihe müdahalesini oluşturmakta, ilişkilerimizi olumsuz etkilemekte, dostluklarımıza gölge düşürebilmektedir. Bu ülkelerden konuyu bilgi temelinde ve hakkaniyet anlayışıyla değerlendirmelerini tarihi olaylar hakkında devam eden tartışmada taraf tutar hale düşmekten kaçınmalarını bekliyoruz.

Türkiye, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapan Anadolu topraklarının binlerce yıllık birlikte yaşama kültürüne dayalı zengin tarihinin tek yanlı bir bakış açısıyla karalanmasına asla müsaade etmeyecektir.”