Ermenistan Çevre Bakanı Ayser Kazaryan, Türkiye’nin Aras Nehri üzerinde inşa ettiği büyük barajların nehirdeki su hacmi açısından ciddi sorunlara yol açabileceğini, bunun da Ermenistan’ın ve Kafkasya’nın en büyük gölü olan Sevan’da su sorunlarına neden olabileceğini söyledi.

Ermenistan’da yayın yapan News.am sitesinin aktardığına göre Kazaryan, Türkiye’nin Aras Nehri üzerinde inşa ettiği barajların olası sonuçlarını değerlendirdi. Kazaryan barajların Sevan Gölü’ndeki su depolarının dolmasıyla ilgili sorunlar yaratıp su sıkıntısına yol açabileceğini ifade etti.

Su tüketimi konusunda alternatiflerin incelenmesi gerektiğini belirten Kazaryan, fazla tüketimin gölün ekolojisi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabileceğini aktardı.

Ermenistan neredeyse her yıl Ararat vadisindeki hasatı kurtarmak için gölden her yıl ek su ikmali yapılması gibi bir sorunla karşı karşıya kalıyor.

Durum bu yıl hava sıcaklığı nedeniyle daha da zor bir hâl aldı. Sıcaklığın düşmemesi nedeniyle mahsül ölüyor, su depoları da yüzde 60-80 oranında tüketilmiş durumda.

Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Su Kaynakları Komitesi’ne göre, ülkede kritik bir duruma gelindi. Su kaynakları neredeyse tamamen tükendi, Sevan Gölü’nden 40 milyon metreküp su daha kullanılması için çalışma başlatıldı. Teklifin parlamento tarafından onaylanması gerekiyor.