Bu başlık bile hafif kaçıyor bazı kesimlerin duygularını tercümeye etmeye. “Nefret” demek daha doğru bu kişilerin İbranilere yönelik duygularını anlatmaya. Bu kesim Rumlar ve Ermenilere karşı olmadıkları kadar düşmandırlar Yahudilere. Neden mi?

İlk sebep temel olarak dini tabi ki. Müslümanların çoğunlukta olduğu bu topraklarda Kuran, inananlarına her daim gayrimüslimlere karşı “temkinli” olmayı öğütler. Özellikle de Maide suresinin 51. ayetinde: Ey inananlar! Yahudi ve Hristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez.

Ama tabi Türkiye’de Yahudilere karşı olan tutumun sebebi sadece dini değil. İslam’ın Hristiyan ve Yahudilere aynı derecede uzak durulması gerektiğini söylemesi, Ermeniler ve Rumlara nazaran Yahudilere karşı olan “farklı tavrın” sadece dinsel temelli olmadığının açık göstergesi.

Halbuki tarih çizelgesine bakıldığında açıkça görülebilir bu üç grubun çoğu dönemde aynı kefeye konulduğu. Özellikle de Cumhuriyet döneminde. Yirmi Kura Nafıa Askerlik, Varlık Vergisi ve 6-7 Eylül Olayları. Bunların hepsi bütün gayrimüslim azınlıkları ezip geçti.

Biraz daha geçmişe dönersek Osmanlı’da da çok farklı bir portre yok. Son döneminde “1915 Olayları” ile Ermeniler, Karadeniz ve Ege tehcirleri ile Rumlar, devlet merkezli sistematik bir yok oluşa sürüklendiler. Bu Yahudilerin de başına geldi. Ancak yaklaşık 20 yıl sonra. 1934’te Trakya Olayları’nda cemaatin yoğun yaşadığı Avrupa’ya komşu bu stratejik bölgedeki bütün Yahudiler birkaç hafta içinde yerlerinden edilmek zorunda kaldı. Nedeni ise halkın iş ve evlerine yönelik yağmalarıydı ve devlet buna uzun zaman ses çıkartmamıştı.

Üstelik Ermeni ve Rumlardan farklı olarak Yahudiler, her ne kadar Siyonistlerin son dönem padişahlarına baskı yaptıkları tartışmaları olsa da – silahla mücadele etmediler ne Osmanlı’ya ne de Türkiye’ye karşı. Hiçbir zaman çeteleri olmadı, halk arasında katliam hikayeleri anlatılmadı. O zaman neydi Yahudileri özellikle hedefe koyan?

Sebebi belli. Onların suçlanmasının nedeni bu topraklardan bir başarı öyküsü çıkartmış olmaları. Ne Ermenistan ne Yunanistan ne de Arap dünyasının ülkeleri Ankara ile askeri, ekonomik ve siyasi alanda rekabet gücüne sahip değilken, aynı coğrafyada yaşamış topluluklardan, Osmanlı çatısı altındaki halklardan sadece Yahudiler, Türkiye Cumhuriyeti kadar – hatta pek çok alanda ondan daha – güçlü bir ülke kurmayı başardılar.

İşte bu nedenle sevilmez Yahudiler. Başarılı oldukları ve bu topraklarda hiçbir başarının cezasız kalmamasına inanıldığı için...