Protestan Kiliseler Derneği 2014 yılı Hak İhlalleri İzleme Raporu’nu hazırladı. Rapora göre geçen yıl Gaziantep’te Protestan kilisesi ‘kaçak iş yeri’ denilerek mühürlendi, Mardin’de kiliseye jandarma elemanları sızdı, İstanbul Üsküdar’da yeni bir yer tahsis edileceği sözü verilen cemaat binasından çıkarılıp kilisesiz bırakıldı. Antalya’daki Noel kutlamasında açılan İncil standına zabıta ve polis müdahale etti, Kayseri’deki Hristiyan bir genç tehditle kaçırılmak istendi, değişik şehirlerdeki Hristiyan çocuklar zorla Din Bilgisi ve Ahlak Kültürü dersine sokulmak istendi.

İsmail Saymaz'ın radkal.com.tr'de yayımladığı Protestan Kiliseler Derneği’nin raporu...

ANTALYA’DA NOEL’E ZABITA MÜDAHALE ETTİ

19 Ocak 2014: İstanbul Ataşehir Yeni Umut Kilisesi’nin üyelerinin toplantı yaptığı evin kapısına tehdit notu asıldı. Yıl içerisinde kilise binasının tabelası üç defa kırıldı ve yenilenmek zorunda kalındı.

9 Mart: Kadıköy Uluslararası Kilisesi’nin camları kırıldı. Zanlı kamera kayıtlarıyla yakalandı ve sarhoş olduğu anlaşıldığından hakkında şikayetçi olunmadı.

28 Nisan: Mardin Artuklu Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan bir kişi, kardeşinin Hristiyanlığı seçmesi nedeni ile Protestan Kilisesi önderine küfür ve hakaretlerde bulunarak tehdit etti.

23 Mayıs: Sosyal medya aracılığıyla İstanbul Bahçelievler Presbiteryen Lütuf Kilisesi’ne saldırı yapılacağı tehdidinde bulunuldu. Konu Emniyet’e bildirildi ancak tehdidin kaynağı ortaya çıkarılamadı.

28 Mayıs: TBMM’nin internet ağında Diyarbakır Protestan Kilisesi ve birkaç kilisenin internet sitesinin ‘pornografik’ içerik nedeni ile sansürlendiği ortaya çıktı. Gösterilen tepki üzerine TBMM sistemsel bir sorun olduğunu belirterek, sorunu düzeltti.

15 Haziran: Kayseri Erciyes Üniversitesi’nde bir Hristiyan erkek öğrenci, sosyal paylaşım sitelerinde Hristiyanlık propagandası yaptığı gerekçesi ile bir kısım öğrenci ve sivil kişilerce tehdit edildi. Saldırganlar öğrenciyi bir arabaya bindirmeye çalışıp tehdit etti. Konu savcılığa bildirildiyse de sonuç alınamadı. Öğrenci okulu bıraktı.

4 Ekim: İzmir’de inancını paylaşan yabancı uyruklu bir grup misyonerlik yapıldığı gerekçesi ile gözaltına alındı. Gözaltındayken, inançlarını paylaşmamaları aksi halde sınır dışı edilecekleri söylendi.

7 Aralık: Kadıköy Uluslararası Kilisesi ve Kutsal Kitap Bilgilendirme Derneği’nin bulunduğu binada akşam saatlerinde yangın çıktı. İtfaiye yangının kaza sonucu çıktığını belirtse de kamera görüntülerinde şüpheli bir şahsın görünmesi ve daire kapısının zorlanmış olması kundaklama şüphesini güçlendirdi. Ancak şüpheli hala yakalanamadı.

22 Aralık: İstanbul Ataşehir Yeni umut Kilisesi önünde bulunan Hristiyanlık içerikli kitapların bulunduğu kitap standı kimliği belirsiz kişilerce yerinden sökülüp atıldı.

24 Aralık: Antalya İncil Kilisesi’nin izin alarak halka açık alanda kutladığı Noel Bayramı etkinliği sırasında bir İncil standına polis ve zabıta tarafından müdahale edildi ve stant kaldırıldı.

MARDİN’DE JANDARMA KİLİSEYE ‘SIZDI’

Ayrıca, Mardin’de Protestan Kilisesi Mardin Temsilciliği’ni gösteren tabelalar kimliği belirsiz kişilerce beş kez kırıldı. Aynı kilisenin bir sinemada “İsa Mesih’in Yaşamı” adlı filmin tanıtımı için astıkları afişler sökülerek yırtıldı. Kiliseye, biri dört, diğeri altı yıldır devam eden iki kişinin Jandarma’ya çalıştıkları ortaya çıktı. Bu kişilerin verdiği yanlış bilgiler nedeniyle cemaatin fişlendiği ve bazı yabancıların sınırdışı edildiği anlaşıldı. Samsun’da bulunan Agape Kilisesi’nde kimliklerini gizleyerek, kendilerini Hristiyan olarak tanıtan bazı kişiler, topluluk üyesi kişilerin görüntülerini ve kimlik bilgilerini aldı ve bu bilgileri, topluluk üyelerinin aileleri ve işyerleri ile paylaşarak üzerlerinde baskı kurdu.

ÜSKÜDAR’DA TOPLULUK KİLİSESİZ KALDI

- Kayseri Büyükşehir Belediyesi kullanımında olan ve geçmişte spor salonu olarak kullanılan tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin, şehirdeki Hristiyanların ibadet yeri ihtiyaçlarının karşılanması için tahsisi yönündeki başvuruya yanıt verilmedi. Belediye, kilisenin müze ya da cami olacağını bildirdi.

- İstanbul Üsküdar Son Buyruk Kilisesi binasının ibadet için uygun olmadığı, başvurulması durumunda ibadet yeri için kolaylık sağlanacağı Üsküdar Kaymakamlığı tarafından kiliseye resmi yazıyla bildirildi. Kilise, binayı boşaltmak zorunda kalınca Üsküdar Belediyesi’ne başvurdu. Belediye ise bütün ibadet yerlerinin kullanıldığını ve bu nedenle Büyükşehir Belediyesi’ne başvurulması gerektiği bildirdi. Büyükşehir’den de bir yanıt verilmediği için cemaat kilisesiz kaldı.

- Gaziantep Yeni Yaşam Kilisesi’nin yabancı uyruklu önderine, kilisede çalışmadığı halde, vaaz verdiği ve kiliseye önderlik ettiği gerekçesi ile kaçak çalışma cezası verildi ve kendisi sınır dışı edilmek istendi. Kilise binası da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi görevlilerince kaçak iş yeri tutanağı tutularak mühürlenmdi ve kapatıldı. Kaçak çalışma ve sınır dışı kararına mahkeme aracılığı ile itiraz edildi ve dava kazanıldı. Ancak kilise hala kapalı tutuluyor.

- İstanbul Protestan Kiliseler Vakfı, Adapazarı’nda halka açık Noel Bayramı kutlaması için başvurdu ve kamuya ait bir kültür merkezi kiralandı. Ancak daha sonra, kutlama tarihinde salonun tadilata alınacağı bildirilerek, kutlama iptal edildi.

- İstanbul Aile Yaşam Kilisesi Derneği, dernek merkezlerinde Noel Bayramı kutlaması yapacaklarını Sancaktepe Kaymakamlığı’na bildirdi. Ancak bunu yapmalarına izin verilmeyeceği, kaymakamın onaylamadığı sözlü olarak bildirildi. Kaymakamla yapılan görüşmede konunun tekrar ele alınacağı bildirilmesine rağmen bir gelişme yaşanmadı.

ZORLA DİN DERSİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (DKAB) ile ilgili muafiyet hakkını kullanma konusundaki şikâyetlerde önceki yıla göre artış gözlemlendi. İstanbul, İzmir ve Antalya’daki birden çok vakada Hristiyan çocukların muafiyet hakkını kullanmada zorluk çıkarma, aileyi çocuğun DKAB dersine katılması konusunda zorlama, DKAB dersine giren öğrenciye Kelime-i Şahadet getirtme olayları yaşandı.

İstanbul Sancaktepe’de bir İlköğretim okulunda beşinci sınıfa giden Hristiyan öğrenci müdür yardımcısı tarafından aylarca DKAB dersine katılmaya mecbur bırakıldı. Ayrıca öğretmen olmadığı, sınıf olmadığı, yeterli öğrencinin başka dersleri seçmediği gerekçesi ile Hristiyan öğrencilerin İslam içerikli dersleri seçmeye zorlandığı ortaya çıktı.