Türkiye’de ilk kez kamusal bir alanda İstanbul Ortaköy Meydanı’nda Yahudiler Hanuka Bayramı’nı kutladı.

Işık Bayramı olarak bilinen Hanuka Bayramı, dünyanın farklı meydanlarında coşkulu bir kalabalıkla kutlanıyor. Ancak Türkiye’de bugüne kadar Yahudiler bu bayramı sadece evlerde ve sinagoglarda kutluyordu.

Nilay Vardar’ın Bianet’te yer alan haberine göre, bu yıl ilk kez Türkiye’de de bir meydanda kutlandı. Ortaköy Meydanı’na kurulan sahneye Hanuka Bayramı’nda yakılan mumlar kondu. Ev sahipliğini Beşiktaş Belediyesi yaptı.

Kutlamaya arkadaşlarıyla gelen genç bir kadın ise tedirginliklerini “Ailem gelmeme izin vermedi, çok tedirgin oldular. Biz de tedirginiz ama bu gelmemize engel olmadı” sözleriyle ifade etti.

TARİHİ BİR GÜN

Bu gecenin organize edilmesine ön ayak olan Şalom gazetesi genel yayın yönetmeni İvo Molinas, süreci  şöyle anlattı.

“Tüm dünyada Hanuka meydanlarda kutlanıyor. Geçen hafta bir tweet attım, ‘İstanbul’da da kutlanmasını hayal ediyoruz’ diye. Beşiktaş Belediye Başkanı da buna yanıt verdi.

Buna olanak sağlayan devlete de teşekkür ediyoruz. İlk kez müslüman bir ülkede meydanda Hanuka kutlanıyor, o yüzden tarihi bir gün.

ilk kez olduğu çin güvenlik problemi vardı, çok fazla duyurusunu yapmadık, sadece cemaate yaydık. İnşallah bundan sonra daha çok duyuracağız.”

Kutlamaya, Yahudi, Hıristiyan, Müslüman çeşitli din insanları, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Haznedar ve Dışişleri Bakanlığı müsteşarı da katıldı.

BU GECE BİR MUCİZE

Türk Musevi Cemaati Başkanı İzhak İbrahimzadeh, bu kutlamayı bir mucize olarak nitelendirdi.

“Edirne’de bir milat yaşamıştık, burada bir mucize yaşıyoruz. Yıllardır dünyanın birçok şehrinde Hanuka mumlarımızın yakılışının fotoğraflarına imrenerek baktık. Neden bizler yüzyıllar önce bu özgürlüğü yaşayabilmemize kucak açan ülkemizde kardeşlik ve sevgi ışığımızın coşkusunu aynı şekilde paylaşamamışız.

Yaşanarak oluşmuş korkuların yarttığı önyargılar ve ön yargıların beslendiği ötekileştirmelerle yarattığımız yeni korkularla kapanmışız ve ışığımızı içimize hapsetmişiz. Ancak bir gün geliyor ki, bugün burada olduğu gibi, her kesimi sarsamaya başlayan önyargılar, ötekileştirmeler ve korkuları aşmayı hep birlikte beceremezsek bu duvarlar hepimizi yok etmeye başlıyor.

Hanuka bayramının hikayesi de aslında farklıklar içinde bir olana birlikte ulaşabilmenin hikayesi. Karanlıkları birlikte aydınlatabilecek ışığı oluşturabilmenin hikayesidir.”

HAYATIMIN EN GÖRKEMLİ GECESİ

Hahambaşı İshak Haleva ise "Bu geceyi yaşamamın en görkemli hadisesi olarak gönlümde muhafaza edeceğim. Bu mumların ruhlarımızı aydınlatmasını temenni ediyor, ülkemize ve dünyaya hayırlar getirmesi için hepimizin tanrısına niyazda bulunuyorum" dedi.

Hanuka sözcüğü İbranice "adanma, ithaf etmek" anlamlarına gelir. Ayrıca "Işık Bayramı" ya da "Yeniden Adanma Bayramı" olarak da anılıyor. İbrani takvimine göre Hanuka Bayramı, Kislev ayının 25'inde yakılacak ilk mumla başlayıp sekiz gün ve sekiz gece boyunca devam eder.

Bu gece Hanuka’nın son gecesiydi. Sahnedeki 9 mumu da sırayla din insanları ve çeşitli temsilciler yaktı. Son mumu ise geleceğin teminatı adına çocuklar yaktı.

Ardından genç yaşlı tüm Yahudiler büyük bir coşkuyla Hanuka şarkısını söyledi.