Pozitif Yaşam Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü’nde hiçbir sağlık sorunu yaşamasanız da, korunmasız her türlü cinsel ilişki, güvenli olmayan kan nakli sonrası ve hamilelik öncesi herkesi düzenli HIV testi yaptırmaya çağırdı.

Pozitif Yaşam Derneği tarafından yapılan açıklamada, HIV’ın vücuda girdikten sonra yıllarca bulgu vermediğine dikkat çekilerek, HIV pozitif olup olmadığınızı öğrenmenin tek yolunun doğru zamanda HIV testi yaptırmak olduğu belirtildi.

10 BİN 475 HIV/AİDS VAKASI

Türkiye’de HIV yayılımının son 5 yılda yüzde 130 oranında arttığına dikkat çekilen açıklamada Sağlık Bakanlığı’nın Kasım 2015 verilerine göre Türkiye’de kayıtlı 10 bin 475 HIV/AIDS vakası bulunduğu belirtildi.

Bu hızlı artışın nedeni olarak da önleme hizmetlerinin yetersizliği ve teste yönlendirmenin eksikliği gösterildi.

GEÇ TANI  

Açıklamada dikkat çeken diğer ayrıntılar şöyle:

* Dünyada ve Türkiye’de HIV tanısı konulan her 10 kişiden 4’ü 20 ila 30 yaş arasında.

* Türkiye’de yeni tanı konan HIV pozitif bireyin yaklaşık yarısı tanı aldığında düşük bağışıklık sistemi değerlerine sahip. Bu da geç tanıya işaret  ediyor.

* Tedaviye erişim HIV yayılımını yavaşlatıyor.

HIV TEDAVİ EDİLEBİLİR BİR SAĞLIK DURUMU        

Açıklamada “HIV tedavi edilebilir kronik bir sağlık durumu” olduğu belirtilerek şöyle dendi:

“HIV pozitif olduğunuzu öğrenmekten korkmayın. Erken dönemde HIV tanısı almak sizi pek çok fırsatçı enfeksiyondan korur. Tedaviye erişimi olan HIV pozitifler sağlıklı ve kaliteli bir şekilde günlük yaşantılarına, eğitim ve çalışma hayatlarına devam edebilir, evlenebilir ve gerekli önlemlerle çocuk sahibi olabilirler.”

İKİ TEST YERİ      

İki ücretsiz test kampanyası aynı anda yürütülüyor!

1. Gliead’ın desteği ile Pozitif Yaşam Derneği tarafından risk altındaki grup olan LGBTİ bireylere özel ÜCRETSİZ ve ANONİM test kampanyası. Kod almak için:  534 729 85 75

2. Şişli Belediyesi ve Sosyal Politikalar, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SpoD) kampanyası.  LGBTI bireylerher ayın ilk perşembe günü 17.00-20.00 saatleri arasında Şişli Belediyesi Sağlık Müdürlüğü‘nde ÜCRETSİZ ve ANONİM test yaptırabilirler.

Kaynak: Bianet