ABD’nin eski başkan yardımcısı Dick Cheney’nin ulusal güvenlik danışmanı John Hannah, "ABD’nin kendi çıkarlarını korumak için Erdoğan’ın verdiği zararı azaltmaya hazırlanması gerektiğini" söyledi.

Foreign Policy için yazan John Hannah, "Erdoğan gibi bir sorunu nasıl çözersiniz?" diye sordu.

Hannah, oğul Bush'un ilk döneminde Başkan Yardımcısı olan Dick Cheney'in Ortadoğu'dan sorumlu ulusal güvenlik danışmanıydı. İkinci Bush döneminde Hannah, terfi ederek Başkan Yardımcısı'nın ulusal güvenlik danışmanı oldu.

Türkiye'nin "despotizm, terör, iç savaş, başarısız devlet (failed state) ve zorla parçalanma" gibi seçeneklere doğru gittiğini savunan Hannah, ABD'deki siyaset yapıcılarının "Gittikçe kötüleşen bir NATO müttefiki ile ne yaparsınız?" sorusuna cevap vermesi gerektiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu'nun görevi bırakmasını Türkiye'nin bir tek adam yönetimine gidişinin işaretlerinden sayan yazar, Davutoğlu'nun yüzde 90 oranında Erdoğan'ın gündemini takip ettiğini söyleyen Aykan Erdemir'e atıfta bulunarak "Yeni Sultan yalnızca tam, yüzde 100 teslimiyet istiyor" dedi.

Kürt sorununda çatışmaların 90'lı yılların seviyesine döndüğünü, ancak artık bu çatışmaların dağlarda değil kentlerde yaşandığına ve sivil nüfusun daha fazla etkilendiğine dikkat çeken Hannah, Suriye'de de Erdoğan'ın PYD'yi Irak Kürdistanı gibi bir ittifak unsuru görmek yerine tehdit olarak tarif ettiğini yazdı.

Hannah, Erdoğan'ın bu nedenle, içinde IŞİD'in de bulunduğu Sünni cihatçılara yardım ettiğini söyledi.

Erdoğan'ın, Suriye'de cihatçılara yardım ederken Avrupa'yı da mültecilerle tehdit ettiğini belirten yazar, bunun ABD çıkarlarına daha büyük tehdit oluşturduğunu kaydetti.

"Erdoğan bir başarısızlık. Ancak aynı zamanda ABD çıkarları için büyüyen bir tehdit" diyen Hannah Cumhurbaşkanı'nın siyasetinin NATO üyesi Türkiye'yi istikrarsızlaştırdığını savundu.

Erdoğan'ı durdurmak için tartışılanları sıralayan Hannah bunlar arasında "AKP içinden kopan bir grubun merkez sağ parti kurması, Gezi Parkı eylemlerine benzer kitle hareketi, askeri darbe" seçeneklerini sıraladı.

Öte yandan yazar, 17-25 Aralık soruşturmasına benzer ama daha büyük bir yolsuzluk skandalının da Erdoğan'ı sarsabileceğine dikkat çekti ve Rıza Sarraf soruşturmasını hatırlattı.

ABD'nin Erdoğan'a yönelik siyasetinde, İncirlik Üssü'ne alternatif arayışlarına girmenin önemli bir etkisi olacağını belirten yazar, Irak Kürdistanı, Ürdün ya da BAE'nin yeni üs için kullanılabileceğini ileri sürdü.

Yazının sonunda "Erdoğan sorunu gittikçe büyüyor, metastaz yapıyor" diyen Hannah, bunun ABD çıkarlarına yönelik daha büyük riskler ortaya çıkarttığını vurguladı.

Hannah yazısını şöyle bitirdi: "Er ya da geç, hesaplaşma zamanı gelecek gibi görünüyor. Birleşik Devletler şimdiden hasarı azaltmak için hazırlıklara başlamalı."