Suriye’nin İdlib kentinde Türkiye askerlerine yönelik hava saldırısının ardından Türkiye'nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri durdurmama kararı aldığı yönündeki haberlerin ardından İzmir, Aydın, Edirne ve İstanbul’da göç hareketliliği yaşanıyor.

Edirne'de kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu yaklaşık 300 göçmen, haberin duyulmasının ardından gece yarısı Yunanistan'a geçmek üzere sınıra doğru yürüyüşe geçmiş, sınır kapılarının açılacağı iddiasının ardından Aydın'da bulunan göçmenler de Avrupa’ya geçmek için Göç İdaresi'nden ayrılmıştı.

İzmir’de de mülteciler, Yunanistan’a geçiş yapmak için sahillerde toplanmıştı. Hatta bazı mültecilerin Yunanistan’ın Midilli Adası’na ulaştığı dahi basına yansımıştı.

İSTANBUL’DA UMUT GÖÇÜ

Aynı hareketlilik İstanbul'daki birçok ilçede de yaşanıyor. Farklı ülkelerden mülteciler Edirne'ye Zeytinburnu ve Esenler Oto Garı’ndan kalkan otobüslerle Yunanistan’a doğru bir umut yolculuğuna çıkıyor.

Artı Gerçek’ten Rıfat Doğan’ın haberine göre, İstanbul Kazlıçeşme’de toplanan göçmenler, tuttukları minibüsler ve taksilerle Edirne'ye doğru yola çıktı.

İlçedeki sessiz göç sürerken göçmenler, yeni bir umuda yolculuk beklentisi içinde. Çocuklu aileler ve yaşlıların da aralarında olduğu göçmenlerin tek beklentisi Edirne'ye, sınır kapısına varmak.

OTOBÜS FİRMALARI 100, TAKSİCİLER 150 LİRAYA EDİRNE’YE GÖTÜRÜYOR

Sabah saatlerinden itibaren otobüs firmaları ve taksiciler pazarlık içerisinde olan mültecileri otobüs firmaları 100, taksiciler ise 150 TL'ye götürüyor.  

Bir mülteci 3 yıldır İstanbul'da yaşadığını ve çalıştığını belirterek sınır kapısına gitmek için sıra beklediğini dile getirdi. Şu ana kadar onlarca otobüsün mültecileri sınır kapısına götürdüğü belirtiliyor.

AFGAN MÜLTECİ: TÜRKİYE’DE GEÇİNEMİYORUZ

Abdurrahman adlı Afganlı mülteci ise “3 yıldır Istanbul'da yaşıyoruz. Tekstil atölyesinde asgari ücrete çalışıyordum, kaçak olduğumuz için sigortamız yoktu. Türkiye'de geçinemiyoruz. Hayat şartları zor. Sınır kapısından Yunanistan'a geçeceğiz. Almazlarsa geri dönüp çadır kentlere gideceğiz. Başka çaremiz yok. Ne yapacağız?” dedi.

TAKSİCİ: DÖRT KİŞİLİK AİLEYİ 1500 TL’YE GÖTÜRENLER VAR

Kazlıçeşme'de bir taksici ise şunları söyledi: “Dün geceden beri dört kişilik bir aileyi bin 500 TL'ye götürenler hatta dolar ve euro ile götüren taksiciler var. Çok sayıda insan dün gece bu fiyatlarda sınır kapısına götürüldü.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye'nin sınır kapıları açtığı iddiası dün gece uluslararası haber ajansı Reuters’ın üst düzey bir Türk yetkilisine dayandırdığı haberle gündeme yansımıştı. Buna göre Türkiye’nin İdlib’deki çatışmalı ortam nedeniyle yaşanacak yeni bir göç dalgasını kaldıramayacağı belirtilen Türkiye’nin sınırlardan geçişlere herhangi bir engelleme veya müdahalede bulunulmayacağı servis edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu dün geceden beri yaşanan gelişmelerin ardından ancak bugün öğlen saatlerinde açıklama yapmış ve Türkiye’nin mülteci politikasında bir değişiklik olmadığını ifade ederek, "İdlib'de yaşanan ve yüz binlerce insanın yerlerinden edilmesine neden olan son gelişmeler, ülkemiz üzerindeki mevcut göç baskısını daha da artırmıştır. Bu gelişmeler, halkımız ve dünya kamuoyu tarafından takip edilmektedir, ülkemizdeki sığınmacılar ve göçmenleri de derinden etkilemektedir. Nitekim gelişmelerden endişeye kapılan ülkemizdeki bazı sığınmacı ve göçmenler Batı sınırlarımıza doğru hareketlenmeye başlamışlardır. Durumun kötüleşmesi halinde bu risk artarak devam edecektir. Dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin mülteciler ve sığınmacılara yönelik politikasında bir değişiklik yoktur” demişti.

Kaynak: Artı Gerçek