Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Nuran İmir ve Pero Dundar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında kadına yönelik şiddetin araştırılması için Meclis’e soru ve araştırma önergesi verdi.

Pero Dundar’ın verdiği araştırma önergesinde, kadına yönelik şiddet ile mücadelede daha etkin yöntemlerin kullanılabilmesi, şiddet ve cinayetlerin önlenmesi adına alınacak olan tedbirlerin neler olacağının etraflıca tartışılması, konu ile ilgili incelemelerin ve buna yönelik gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği belirtildi.

Dundar, Türkiye’de son 11 yılda 2 bin 720 kadın, evli oldukları erkekler, sevgilileri, babaları, abileri, ya da yakınındaki erkeler tarafından öldürüldüğü bilgisini de paylaştı.

Cinsel şiddet ve çocuklara yönelik cinsel istismarın da devam ettiğini belirten Dundar, şu ifadeleri kullandı:

“Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayında 214, sadece Ekim ayında erkekler tarafından 36 kadın öldürüldü, cinsel şiddet ve çocuk İstismarı ise artarak devam etmektedir.

Kadınlara yönelik cinayetler katliam boyutlarına ulaşmışken, bu konuda alınan önlemler ve yaptırımlar ise son derece yetersiz kalmaktadır. Katiller yargıdan haksız tahrik indirimi alarak çok az cezalarla kurtulmakta ve öldürmek için cesaret bulmaktadırlar.”

‘BAKANLIK ŞİDDETE UĞRAYAN KADINLARA DESTEK SUNUYOR MU?’

HDP’li Nuran İmir de, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

İmir, Türkiye’de sadece 1 Ocak- 20 Kasım tarihleri arasında 302 kadının erkekler tarafından öldürüldüğünü ve 532 kadının da şiddete maruz bırakıldığını söyledi.

Karınca’nın haberine göre Nuran İmir, önergede şu soruları yöneltti:

*Bakanlığınızın kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yaptığı ve ya planladığı çalışmalar nelerdir?

*Basına ve kamuoyuna yansıyan erkek şiddetine maruz kalarak öldürülen kadın sayısına ilişkin bir çalışmanız var mı? 2002 -2019 arasında iktidarınız dönemimde erkek şiddetine maruz kalarak öldürülen kadın sayısı kaçtır?

*Bakanlığınıza bağlı kaç tane kadın sığınma evi bulunmaktadır? Şiddete uğrayıp kadın sığınma evlerinde kalan kadınların sayısı kaçtır? Bakanlığınız sığınma evlerinde kalan ve şiddete uğrayan kadınlara ne tür destekler sunmaktadır?

*Bakanlığınızca şiddete uğrayan kadınlara bir hukuki destek sunulmakta mıdır? Karşı tarafın cezalandırılması için hukuki süreçler takip edilmekte midir?

*Bakanlığınızın çalışma izni olmadan kaçak çalıştırılan taciz ve istismar ile karşı karşıya kalan yabancı mağdur kadınlar hakkında bir çalışması var mıdır?

*Türkiye’de kadına yönelik şiddetin en yoğun yaşandığı iller hangileridir? Bakanlığınız buna dair bir araştırma yapmış mıdır? Yapmış ise nedenleri nelerdir?