Türkiye'de bugüne dek yapılan en büyük HIV/AIDS farkındalık anketinin sonuçları açıklandı. Araştırmanın sonuçları, katılımcıların yüzde 77.3’ünün AIDS hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını, Türkiye’de son on yılda AIDS hastası oranındaki artışın ise yüzde 465 olduğunu ortaya koydu.

Başkent Üniversitesi’nin, Hacettepe Üniversitesi HIV/AIDS Tedavi ve Araştırma Merkezi (HATAM) ve Gilead Sciences’ın desteğiyle gerçekleştirdiği ‘HIV/AIDS Farkındalık Anketi’nin sonuçları dün açıklandı. Dünyada bugüne kadar yapılan en büyük HIV/AIDS Farkındalık Araştırması olarak kabul edilen ankette 21 bin 347 kişiyle yüz yüze görüşüldü. 

Araştırmaya katılanların 77.3’ünün AIDS hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığı, yüzde 25.7’inin hastalığın kan yoluyla, yüzde 22.5’inin korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşabileceğini bilmediği, yüzde 34.8’inin el sıkışma, sarılma ve yüzde 59.1’inin öpüşme ile bulaşabileceğini zannettiği görüldü.

Ayrıca katılımcıların yüzde 75’inin tedavi altındaki hastaların normal bir yaşam sürdürebileceğini bilmediği, yüzde 49.8’i HIV testi yaptırırken kimliklerini ibraz etmeleri gerektiği sanısında olduğu kaydedildi.

'AIDS TÜRKİYE İÇİN ADETA BİR SESSİZ DÜŞMAN'

Türkiye’de şu anda resmi rakamlara göre 14 bin 600 AIDS’li bulunurken, bu rakamın 2022’de 39 bine ulaşması öngörülüyor. Araştırma sonucuna göre Türkiye’de son yılda HIV/AIDS hasta oranındaki artış ise yüzde 465 seviyesinde.

Sonuçları değerlendiren Hacettepe Üniversitesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Serhat Ünal, “Hastalığa karşı başlatılan eğitim programları sayesinde dünya genelinde 2010 sonrası bir düşüş trendi var. Ancak tek istisna ise Türkiye ve bizim olduğumuz bölge. AIDS ülkemiz için adeta sessiz bir düşman” dedi.

TÜRKİYE'DE İLK VAKA 1985'TE

Araştırmadan öne çıkan diğer sonuçlar şu şekilde:

 Dünya genelinde 36.7 milyon HIV’li hasta bulunuyor.

 Türkiye’de HIV vakası ilk kez 1985’te görüldü.

 Türkiye’deki mevcut hastaların yüzde 78’i erkek, yüzde 22’si kadınlardan oluşuyor.

'YÜZDE 27.2'Sİ HETEROSEKSÜEL İLİŞKİ KAYNAKLI'

Hastalığın bulaşma yolları arasında heteroseksüel cinsel ilişki yüzde 27.2’lik oranla başı çekerken, homoseksüel, biseksüel ilişkiyle bulaşma oranı yüzde 16.5, damar içi madde bağımlılığı ile bulaşma yüzde 1.9 olarak tespit edildi.

Türkiye’de HIV/AIDS konusunda şeffaflık olmaması nedeniyle bu hastalığın yüzde 51.4’lük dilimdeki hastaya nasıl bulaştığı ise bilinmiyor.

İlk kez doktora başvuran hastalarda en çok görülen yakınlamaların halsizlik, baş ağrısı, kilo kaybı, nedeni bilinmeyen ateş olduğu tespit edildi.

HIV/AIDS’in kan nakli yoluyla bulaşma riski 1.800.000'de 1 oranında olarak tespit edilirken, korunmasız cinsel yolla bulaşma oranı risk oranı yüzde 75 seviyesinde.