Antalya'nın Manavgat ilçesinin ardından Adana, Osmaniye, Muğla'nın Datça ilçesi, Kocaeli, Mersin, Elazığ, Hatay, Kırıkkale, Kayseri ve Ankara'nın Polatlı ilçesinde yangınlar çıktı.

Türkiye'nin dört bir yanında orman yangınları haberi gelirken Türk Hava Kurumu'nun (THK) yangın söndürme araçlarının kullanılmaması tepkilere neden oldu.

2019’dan bu yana kayyum yönetiminde olan Türk Hava Kurumu'nun yangın söndürme uçakları pilotları ile teknisyenlerini işten çıkardığı ortaya çıkmıştı.

CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel yangınlarla ilgili Odatv'den Uğurcan Biçer’e açıklamalarda bulundu.

Sertel, Türk Hava Kurumu'nun uçaklarının yangına müdahale etmemesine ilişkin şunları söyledi:

Şu anda THK'nın hangarlarında 6 uçak bulunuyor. Bu 6 uçağın 2'si bakıma muhtaç ama 4'ü su doldurulup hemen müdahale edebilir. THK kayyuma geçtikten sonra pilotların iş akitleri feshedildi.

O noktada sıkıntı var. Bu uçakları kim kullanacak. Yangın uçağını kullanmak için özel bir eğitim gerekiyor. O pilotlar şu anda yaşıyorlar ve buradalar ama iş akitleri feshedilmiş durumda. O uçakların mutlaka kullanılması lazım. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli o uçakların uçmadığını iddia ettiği noktada 2019 yangınında uçaklar havalimanında su dolu olarak hazırdı. O zaman da bu uçakların kaldırılması için uğraş vermiştik fakat sustu ve konuşmadı.

Şimdi Rusya'dan iki tane uçak kiralamışlar. 15 helikopter var diyorlar. Helikopter uçak gibi değil. Şu anki uçak 25 ton su alıyor ve köpüklü su bırakıyor. Ateşle olan teması kesiyor köpük. Helikopterdeki su onu yapamıyor.

Onun için her yerde çıkan yangına iki uçakla nasıl başa çıkabilir.

Akıl sır ermesi mümkün değil. Türkiye yakılıyor. Bunlar da seyrediyorlar. Çok üzücü bir tablo var.

THK uçaklarını uçmaz olarak adleden bakan yalan söylüyor. THK'nın bütün yöneticileriyle görüştüğümde ki görevden alındı onlar. Uçaklar hazır noktadaydı.

Bunlar Ruslarla anlaştılar ve Türkiye'nin ormanlarını onlara emanet ettiler.

2009-2019 arasında THK'nın 5 uçağı kullanılıyordu ve bu kadar büyük yangın ve felaket yoktu.

Şimdi siz müdahale etmezseniz yangına her tarafı yakar geçer.

13 uçak için para ayırmışlar Saray'a. Saray için uçağa para var ama Türkiye'deki yangınlar için yok.

SABOTAJ İDDİASI

Üst üste gelen yangınların sabotaj olma ihtimaline karşı ise Sertel şu ifadeleri kullandı:

Sabotaj olabilir. Hainler yakabilir. Bütün bunları biliyoruz ama buna karşı tedbiriniz olması lazım. Onu yakan alçak eller kadar söndüremeyen de aynı sorumluluğu taşıyor.

İtfaiye erleri, orman işçileri büyük gayret sarfediyorlar.

Yangınlarda orman işçilerinin iyi eğitimli olması lazım. Böyle geçici işçi olarak çalıştırıyorlar, gereken önemi vermiyorlar.

Taşeron sistemi gibi 6-9 aylık çalıştırıyorlar.

Halbuki orman işçiliği çok önemli bir iş.

Ormanlara da insana da gerekli önemi vermiyorlar.

UÇAKLARIN LİSANSI YOK

Odatv'nin edindiği bilgilere göre Rus uçaklarının uçma lisansının olmadığı ve Rus uçaklarının THK'nın uçma lisansıyla uçtuğu öğrenildi. 

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER YÜKSELDİ

Sosyal medyada THK ile ilgili tepkiler yükseldi.

Divinalael adlı kullanıcı Twitter hesabından yaptığı paylaşımla "Babam 20 sene yangın-ilaçlama uçtu THK’da. Yangında uçakla ormana düştü ormana. Ağzına sıçtınız parasıyla okuduğum, büyüdüğüm kurumun. 100 litreyi bahane edip 4.900 litre suyu kullandırmayanlar, ölünüzü yıkayacak 1 litre su bulamayın inşallah" ifadelerini kullandı.

5 LİTRE ŞARTI

Gazeteci Cem Seymen de Tarım Bakanlığı'na "inadı bırak" çağrısında bulundu.

Seymen, "30 yıl orman yangınlarıyla mücadele eden THK kendi uçaklarıyla ihalelere katılamıyor. THK'nın uçakları 4 bin 900 litre su kapasiteli ama şartnameye minimum 5 bin litre şartı koyuyorlar. 100 litre eksik diye yerli çözüm çöpe atılıyor. Tarım Bakanlığı inadı bırak" paylaşımında bulundu.