ATV, FOX, Kanal D, Kanal 7, Show TV, Star TV, TRT 1 ve TV8 ortak yayınıyla gerçekleşen “Türkiye Tek Yürek” programında 11 ili etkileyen ve büyük yıkım yaratan depremin ardından bağışlar toplandı.

Saat 20.00’de başlayan ve Türkiye ile KKTC'de yayımlanan programda pek çok ünlü isim bağış için gelen telefonları cevaplandırdı. Yayına çok sayıda şirket temsilcisi katılarak bağışlarını açıkladı. Şirketler adına yapılan bağışlar reklam yarışına dönüştü.

Nihat Hatipoğlu, Pelin Çift, Çağla Şıkel, Tümer Doğru, Nazlı Çelik, Acun Ilıcalı, Deniz Bayramoğlu, Didem Arslan Yılmaz moderatörlüğünde yapılan ortak yayında toplanacak bağışlar AFAD ve Kızılay’a aktarılacak.

Yayına bağlanarak açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1 yıl müsaade verin, amacımız 1 yıl içinde, yıkılan her binanın yerine güvenle, huzurla oturulabilecek konutları teslim etmeye başlamaktır” dedi.

1999 depremi sonrasında toplanan deprem vergilerinin duble yollara harcanması hafızalardayken Erdoğan, “Yurt içinden ve yurt dışından AFAD hesaplarına gelecek her kuruş, depremzedelerimiz için kullanılacaktır” dedi.

VERGİ BORCU SİLİNEN, İŞÇİSİNİN HAKKINI GASBEDEN ŞİRKETLER

Kampanyaya sözleşme masalarında işçilere rağmen sözleşme imzalayan Memur-Sen, Hak-İş ve Türk İş gibi sendika konfederasyonları, Zirve Holding, Türk Telekom, Zorlu Holding, Cengiz Holding gibi şirketler de bağış yaptı.

Bağış listesinde vergi borcu silinen, işçi ve emekçilerinin haklarını vermeyen, işçileri işten atan, doğayı talan eden çok sayıda şirket yer alıyor. Bu şirketlerden biri AKP’ye yakınlığıyla bilinen Cengiz Holding. Cengiz Holding yayında 3 milyar TL yardım yapacağını açıkladı.

2005-2009 yıllarına ait 300 milyon dolar (5,6 milyar TL) vergi borcunu silinen, son 11 yılda 19,7 milyar liralık devlet ihalesi alan Cengiz Holdingin girdiği ihalelerin yalnızca ikisi açık yöntemle yapılırken, 16’sı pazarlık usulü ile verildi.

Öte yandan Cengiz Holding, Rize İkizdere, Muğla Bodrum Cennet Koy’da doğa talanıyla da gündemde.

Devletten aldığı ihaleler ve teşviklerle anılan şirketler arasında yer alan Kalyon Holding de 950 milyon TL bağış yapacağını açıkladı.

Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aldıkları kamu ihaleleri nedeniyle "beşli çete" olarak nitelendirdiği şirketlere sosyal medya hesabından "Sevgili Beşli Çeteler, Bu akşamki bağış performansınız gözlerimi yaşarttı. Dekontları mutlaka saklayın; onları 418 milyar dolarlık borcunuzdan düşeceğim" diye seslendi.

Bağış yapanlardan Turkcell Global de pandemi döneminden itibaren işçilerin birçok hakkını ödemezken, haklarını talep eden ve sendikalaşan işçileri işten atmıştı. Ayrıca işçiler, OB ekiplerine deprem nedeni ile zorunlu olarak yıllık izine çıkardığını söyledi.

Bağış yapan Zirve Holding Turkuaz Medya Gruba da 2018 yılında çalışanlarını işten atmıştı. Zorlu Holding ise bünyesindeki şirketlerin çalışan işçiler çalışma koşullarının zorluğundan söz ederken, özellikle sendikalaşmak isteyen işçileri işten atmasıyla gündeme gelmişti. Ayrıca 2022 Mart ayında Manisa Gördes'te Zorlu Holding'e ait Meta Nikel Madeninin atık havuzuna giden borunun patlaması ile zehirli kimyasallar doğaya karışarak hem çevreye hem de çevrede yaşayan insanlara zarar vermişti.

ÇEVRE KATLİAMINA DEVAM EDİYOR

Bağış yapan Kaltun Madencilik Çine’nin dağlarında bulunan taş ocağı madenleriyle çevre katliamına devam ediyor. Öte yandan işçilerin çalışma koşullarının kötü olduğu madende birçok işçi silikozis hastalığına yakalanarak yaşamını yitirirken, işçilerin birçoğu ise hastalıkları tespit edildikten sonra işsiz kaldı.

DAP Yapı da dönem dönem işçilerin ücretlerini ödememesiyle gündeme gelirken, son olarak 2022 ağustos ayında, Aydın Didim ilçesi Akbük mahallesinde yapımı devam eden Asya Residence şantiyesinde işçileri 1 buçuk yıl sigortasız çalıştırmasıyla gündeme gelmişti.

10 Milyon yardım yaptıklarını duyuran Memur-Sen 2022-2023 yılı toplu sözleşmede ilk yıla yüzde 5+7’ye, ikinci yıl ise yüzde 8+6’ya imza atmasıyla tepkilere neden olmuştu. Artan enflasyondan dolayı geçinemediğini söyleyen kamu emekçilerinin tepkileri üzerine ise verilen zam oranı yüzde 30’a çıkarılmıştı.

İşçilerin aidatlarıyla 10 milyon lira yardım yaptıklarını duyuran Hak-İş ise sendika başkanlarının 2 milyon liralık lüks araçlarıyla gündeme gelmişti. İşçilerin sorunlarına da çoğu zaman ses çıkarmayan Hak-İş örgütlü olduğu işyeri ve fabrikalarda düşük zam ücretlerine imza atmasıyla işçilerin tepkisini toplamıştı.

Türk-İş de 20 milyon lira yardım yaptığı duyurdu. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay özellikle asgari ücret döneminde yaptığı “Uzasa işi karıştıracağız. En azından kapattım böyle”, “gönlünüzden ne koparsa” gibi söylemlerle gündeme gelmişti. Öte yandan örgütlü olduğu işyeri ve fabrikalarda düşük zam ücretlerine imza atmasıyla işçilerin tepkisini toplamıştı.

MERKEZ BANKASI'NIN 30 MİLYAR TL BAĞIŞI ŞAŞKINLIK YARATTI

Merkez Bankası’nın ulusal krizlere karşı garanti olarak tutulan “ihtiyat akçesi” 41 milyar TL 2019’da Hazine’ye transfer edilmişti. Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu 30 milyar TL’yi afetzedeler için bağışladıklarını açıkladı.

Öte yandan telefonla yardım toplayan oyuncu Murat Yıldırım kendisine söz hakkı verildiğinde şu ifadeleri kullandı:

"Bugün yardım toplayacağız toplamaya da devam ediyoruz. En iyi yaptığımız şeylerden bir tanesi bizim bu. Çünkü Türk milleti olarak genimizde vardır bu zaten. Ama en iyi yaptığımız az önce de söyledim ben bunu diğer bir şeyi de belirtmek istiyorum. Unutmayalım. Unutmak da bizim yaptığımız şeylerden bir tanesi." Yıldırım'ın açıklaması bitmeden Hatipoğlu, "Teşekkür ederiz, teşekkür ederiz" diyerek sözü başka bir ünlüye verdi.

Sosyal medyadaki tepkiler üzerine Hatipoğlu, daha sonra bir açıklama yaparak, "Duysaydım böyle bir ses kesme problemi olmazdı. Kasti bir şey asla olmaz" dedi.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), AFAD Başkanlığı koordinasyonunda yapılan bağış ve yardımların vergiden düşüleceğini açıklamıştı.

Kaynak: Evrensel