Okyanuslardaki plastik kirliliğinin en açık belirtisi Büyük Pasifik Çöp Alanı, yani okyanusta yüzen birikmiş atık birikintisi. Bu alan ABD’nin Teksas eyaletinin en az iki katı büyüklüğünde ve uzaydan görülebiliyor. Kirliliğin planktonlardan balinalara kadar tüm canlılar üzerinde hesaplanamaz ölümcül etkisi bulunuyor.

Peki bu alanda ne kadar plastik var? Science Dergisi’nde yayımlanan yeni bir araştırmanın ortaya çıkardığı rakamlar oldukça korkutucu: 2010’da 4,8 ile 12,7 milyon ton plastik okyanuslara eklendi. 

yesilgazete.org'da yer alan Pelin Atakan'ın çevirisine göre eğer okyanuslarda bulunan tüm bu plastiğe son vermeye istekliysek plastiğin miktarı kadar kaynağını bilmek de önemli.

Yayımlanan yeni çalışmanın temel fikri de bu aslında. Georgia Üniversitesi’nden Çevre Mühendisi Jenna Jambeck’in öncülüğündeki bilim insanları, işe büyük sulara kıyısı olan 192 ülkenin okyanuslara ne kadar plastik döktüğünü hesaplamakla başladılar. Bunun için her ülkeden alınan şu verileri karşılaştırdılar: Kişi başına düşen atık üretimi, büyük suların 50 kilometre yakınında yaşayan nüfusun büyüklüğü, plastiklerin tüm atıklara oranı ve ‘kötü yönetilmiş’ plastik atıkların oranı.

Sonraki adımsa kıyılardan gelen kötü yönetilmiş plastik atıklarının ne kadarının su ile sürüklendiğini hesaplamaktı. Bu adım yukarıda bahsedilen rakam aralığının neden bu kadar büyük olduğunu açıklayacak özellikte. Jambeck önce Güney Afrika ve Kaliforniya Körfez Bölgesi gibi bölgelerde var olan atık akıntı literatürüne başvurarak yüzde 15 ila 40 oranına ulaştı, daha sonra geri kalan bölgelere bu rakamları uyguladı.

2010 yılında okyanusları plastik atıklarla en çok kirleten ülkeler kıyı nüfusu hızla artan orta gelirli, atık yönetimi altyapısında yetersiz olan ülkeler. Türkiye de okyanusları plastik atıklarla en çok kirleten 20 ülke arasında bulunuyor.

Daha kötüsünü plastik atıklardaki artışın ülkelerin 2025 yılına kadarki nüfus artışı tahminlerinden yola çıkılarak hesaplanması ile ilgili yapılan bir araştırma ortaya koyuyor.

Kötü yönetilen plastik atıklarını en kötü yöneten ülkelerde Çin açık ara önde, Hindistan’da ise rahatsız edici bir plastik kirliliği patlaması yaşanması öngörülüyor. Türkiye kaynaklı plastik atıkların ise 2025 yılına kadar yaklaşık iki katına çıkması bekleniyor.