Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması (STA) İmza Töreni'ne video konferansıyla katıldı. 

Pekcan, "Bugün, Türkiye-Birleşik Krallık ilişkileri bakımından önemli ve tarihi bir günü yaşıyoruz. Anlaşma, önümüzdeki dönemde iki ülke arasındaki ticaretimizin gelişiminin en büyük teminatı olacak" dedi. 

STA ile İngiltere'yle Türkiye arasındaki ticaret yapısıyla ilgili bir belirsizlik kalmayacağını belirten Pekcan, böylece iş hacminin daha da gelişeceğini söyledi. Pekcan, şu açıklamayı yaptı: 

Anlaşma, Gümrük Birliği'nin 25 yılda getirdiği kazanımları korurken, ilişkilerimizi daha da derinleştirme yönünde ilk adımı atıyoruz. Bugün iş insanlarımızın beklentilerini karşılamanın ve onlara verdiğimiz sözü yerine getirmenin memnuniyetini yaşıyoruz. İş insanlarımız gönül rahatlığıyla bizim için her açıdan kritik bir pazar olan İngiltere ile ticaretlerini sürdürebilirler. 

TARİFESİZ STA 

Taraflar olarak 'tarifesiz' STA hedeflemiştik, bu gerçekleşti. Anlaşma, tüm sanayi ve tarım ürünlerini içeriyor." 

'SÜRE KAYBI OLMAYACAK' 

Bakan Pekcan, Serbest Ticaret Anlaşması'nın 1 Ocak 2021 tarihinde devreye gireceğini ve hiçbir süre kaybının olmayacağını ifade ederek, "Anlaşma olmasaydı, Birleşik Krallık'a yaptığımız ihracatın yaklaşık yüzde 75’i vergi yüküyle karşı karşıya kalacak, yaklaşık 2,4 milyar dolara varan bir zararımız olacaktı. Bu risk an itibarıyla ortadan kalkmıştır" dedi. 

İNGİLTERE: İSTİHDAMIMIZI GARANTİ ALTINA ALDIK 

İngiltere Ticaret Bakanı Liz Truss dün yaptığı açıklamada, anlaşmanın İngiltere'de imalat sanayiinde, otomotivde ve çelik sanayiinde binlerce istihdam için güvence temin edeceğini söylemişti.  

Truss, “Türkiye ile daha ihtiraslı, iki ülkeye özgü bir ticaret anlaşmasını yakın gelecekte imzalamak için çalışıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. 

İngiltere, AB ile 24 Aralık'ta serbest ticaret anlaşmasına varmıştı. 

TİCARET HACMİ 

İngiltere, Türkiye'nin ikinci ihracat pazarı konumunda. Buna karşılık İngiltere'nin en çok mal sattığı ülkeler sıralamasında ise dokuzuncu sırada. Geçen yıl iki ülke ticaret hacmi 16 milyar doları buldu. Türkiye 10 milyar 870 milyon dolarlık mal satarken, 5 milyar 427 milyon dolarlık da mal aldı. 

Ticaret Bakanlığı verilerine göre Türkiye İngiltere'ye en çok altın, tekstil ve hazır giyim ürünleri, elektrikli ve elektriksiz makineler, motorlu taşıtlar ve parçaları, demir çelik ürünleri, izole edilmiş teller, kablolar ve diğer elektrik iletkenleri satıyor. İngiltere'den ise dizel, yarı dizel motorlar, otomobil, demir/çelik döküntü ve hurdalar ile bunların külçeleri, tedavide ve korunmada kullanılmak üzere hazırlanan ilaçlar alıyor.