Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan (Sahak II), Ayasofya Müzesi’nin cami olarak ibadet açılması tartışmalarıyla ilgili olarak Twitter hesabından açıklama yaptı.

Ayasofya’nın müze olmasını eleştiren Maşalyan, “Ayasofya on bin işçinin emeğiyle, bir servet harcanarak kuruldu. 1500 yıllık sayısız onarım, Fatih Sultan Vakfının emekleri, hepsi bu Mabet ibadet yeri olarak korunsun diyeydi. Müze olsun diye değil. Meraklı turistlerin fotoğraf çekmek için oraya buraya koşuşturması yerine diz çökmüş imanlıların saygı ve huşuyla secde kılmasının, Mabedin fıtratına daha uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘AYASOFYA’NIN KUBBESİNİ PAYLAŞABİLİRİZ’

Ayasofya’nın ibadete açılmasını ve Hristiyanlara da yer ayrılmasını öneren Maşalyan, “Ayasofya ibadete açılsın. Mabet yeterince büyük. Hristiyanlara da bir alan tahsis edilsin. Dünya dinsel barışımızı, olgunluğumuzu alkışlasın. Ayasofya çağın ve insanlığın barış sembolüne dönüşsün. Çok mu ütopik? Zaten hepimiz aynı gök kubbenin altında yapmıyor muyuz ibadetlerimizi? Ayasofya’nın kubbesini de paylaşabiliriz. İtikatlarımız ayrı olsa da aynı tek Allah’a inanmıyor muyuz?” ifadelerini kullandı.

‘YENİ BİR HAÇ HİLAL İHTİLAFI LÜKSÜMÜZ YOK’

“Yeni bir haç ve hilal ihtilafı lüksümüz yok” diyen Maşalyan, şöyle devam etti:

“1000 yıl Hristiyan, 500 yıl Müslüman dualarını duvarlarına emmiş ve onları gizemli varlığında sentezlemiş mabedin buna bir itirazının olacağını zannetmiyorum. Mabede girin, sessizliği soluyun ve öğrenin ondan. Aya Sofya, ‘Kutsal Bilgelik’ mabedi seyrettiği 1500 yüzyıllık insanlık tarihinde barıştan daha değerli bir şeyin olmadığı öğüdünü verecek size. Yeni bir haç ve hilal ihtilafı lüksümüz yok. Dünyanın kurtuluşu haç ve hilal ittifakıdır. Böyle bir barışı dünyaya armağan etme onuru Türkiye Cumhuriyeti Devletine yaraşır.”