Nijerya’da Boko Haram tehdidi nedeniyle Türkiye’ye gelen Nijerya vatandaşı O.B.N. saatlerdir İstanbul Havalimanı transit bölgede tutuluyor.

Evrensel’den Meltem Akyol’un haberine göre, avukatları ile de görüştürülmeyen O.B.N. bu gece 01:30'da can güvenliği bulunmadığını söylediği ülkesine gönderilecek.

Bir video paylaşarak yaşadıklarını anlatan "Geri gönderilirsem ailemi, arkadaşlarımı öldüren Boko Haram beni de öldürecek. Gönderilirsem öleceğim” dedi.

Yaşanan durumun denizdeki geri itmenin havalimanı versiyonu olduğunu söyleyen avukatlar ise karardan dönülmesi çağrısı yapıyor.

"CAN GÜVENLİĞİNİN OLMADIĞI ÜLKEYE GÖNDERİLECEK"

Nijerya vatandaşı O.B.N, ülkesi Nijerya'nın kuzeyinde yaşanan çatışmalı durum nedeniyle ülkesinden kaçarak İstanbul’a geldi.

İstanbul Havaalanı’na indikten sonra sığınma talebinde bulunan O.B.N’nin başvurusu kabul alınmadı.

Nijerya vatandaşı O.B.N ile görüşmek için pek çok girişimde bulunan avukatlar Duygu İnegöllü ve Azad Mete saat 14.00’dan bu yana O. B.N ile görüştürülmedi.

Transit bölgeden çıkmasına da izin verilmeyen O.B.N. adına saat 01.30'a ülkesine gidiş bilet düzenlendi.

HAVALİMANINDAN SESLENDİ: GİDERSEM BOCO HARAM BENİ ÖLDÜRECEK

Bir video ile ülkesine gönderilmesi durumunda öldürüleceğini anlatan O.B.N, “Birçok olanağımı kaybettim, ailemi akrabalarımı, arkadaşlarımı kaybettim. Onlar herkesi öldürdüler. Beni defalarca tehdit ettiler. Beni öldürmek istiyorlar. Evimi, işimi her şeyi aldılar. Nijerya’ya geri dönmek istemiyorum, Boko Haram beni de öldürecek. Gönderilirsem öleceğim” dedi.

EŞİ HAKKINDA VERİLEN SINIR DIŞI KARARI ‘CAN GÜVENLİĞİ YOK’ GEREKÇESİ İLE İPTAL EDİLDİ

Saatlerdir O. B.N ile görüşmeye çalışan avukatlardan Duygu İnegöllü duruma ilişkin gazetemize bilgi verdi. Saat 14.00’dan beklediklerini söyleyen İnegöllü, “Onay gelmediği için müvekkilimizle görüşemedik. Müvekkilimiz uluslararası koruma talebini defalarca iletmeye çalıştı. Ama başvurusu işleme alınmadı. Bu gece saat 01.30’a uçak bileti alınmış durumda. Bakın müvekkilimizin eşi daha önce İstanbul’a giriş yaptı. Resmi bir evlilik yok, Nijerya’daki durum çok karmaşık olduğu için resmi evlilik gerçekleştirememişler. Ancak bizim elimizde müvekkilimizin evliliğini gösteren fotoğraflar mevcut. Eşi hakkında sınır dışı kararı alındı. İstanbul İdare Mahkemesi verilen sınır dışı kararını ‘can güvenliği olmadığı’ için iptal etti.

Eşi gibi, O.B.N'nin de ülkesine geri gönderilmesi durumunda yaşam hakkı başta olmak üzere çok ciddi hak ihlalleriyle karşılaşma riski bulunuyor” diye konuştu.

SİTEMATİK BİR SORUN, GEÇEN AY 4 KİŞİ UÇAĞA BİNDİRİLİP GERİ GÖNDERİLDİ

Sorunun ilk kez yaşanmadığına da dikkat çeken İnegöllü, “Sistematik bir sorun bu. Uluslararası koruma talebinde bulunmak isteyen bütün yabancılar aynı sorunu yaşıyor. Hatta şu anda bize iletilen bilgiye göre Demokratik Kongolu bir yabancı da çok uzun süredir koruma başvurusunu iletemiyor. Alınmayan başvuru sebebiyle bu alanda tutulmaya devam ediyor ve zorla uçağa bindirilmeye çalışılıyor.

Ben buradaki ilk müvekkilimle görüşebilmek için Anayasa Mahkemesinden tedbir kararı almak zorunda kaldım. Avukat Azad Mete’nin de aynı şekilde aldığı bir tedbir kararı var. Bir yabancının avukatla görüşebilmesi için tedbir kararı alıyoruz biz.

İstanbul Barosu’ndan 4 arkadaşımız geçen ay içerisinde buraya kadar gelip müvekkiliyle görüştürülmeyip geri döndükten sonra müvekkilleri zorla uçaklara bindirilip geri gönderildi” bilgisini verdi.

"DENİZDEKİ GERİ İTMENİN HAVALİMANI VERSİYONU"

İnegöllü devamında şunları söyledi: “Müvekkilimiz başvurusu işleme alınmadığı için kabul edilemez yolcu biriminde tutuluyor. Burası transit bölge, o nedenle uçağa bindirip gönderme sınır dışı sayılmıyor, oysa burada yapılan sınır dışıdır.

Denizde yapılan geri itmenin havalimanı versiyonu bu. AİHM’nin de bu konuda kararları var. Sınır dışı kararı verilmemesine rağmen zorla uçağa bindirme tutumu AİHM’de hak ihlali olarak geçer. Bu kararlar transit bölgelerin uluslararası alan olarak geçtiğini belirtir ancak ekler, ‘her ne kadar uluslararası bir alan olarak geçse de egemenlik olarak Türkiye’nindir, ya da hangi ülke ise muhatap oranındır’ der. Bu Türkiye’nin ilk kez de başına gelmiyor. Tek ülke de tabi Türkiye değil. Dolayısıyla burada yazılı karar yoktur ama bu fiili sınır dışıdır.”

İnegöllü yetkililere de çağrı yaparak, O.B.N'nin yasal hakkı olan iltica başvurusunu kayda alınmasını talep etti.

İZMİR BAROSU NİJERYA VATANDAŞI İÇİN İLTİCA HAKKI TALEP ETTİ

Öte yandan İzmir Barosu Nijerya vatandaşı O.B.N için iltica başvurusunun yetkililerden kayda alınmasını istedi. Barodan yapılan açıklamada, “O.B.N'nin yasal hakkı olan iltica başvurusunu kayda almalarını, kendisini bir an evvel hukuki yardım alacağı avukatlarla görüştürmelerini, ulusal hukukumuz ve tarafı olduğumuz uluslararası sözleşmelerle korunan iltica hakkı ve geri gönderme yasağı uyarınca görevlerini yerine getirmelerini talep ediyoruz” denildi.