Türkiye’nin, IŞİD’in 101 gün rehin tuttuğu 49 konsolosluk çalışanını kurtarmak için bir dizi örgüt militanını serbest bıraktığına dair iddialara bir yenisi eklendi. Buna göre serbest bırakılanlardan biri, İslam karşıtı yazar Lars Hedegaard’ı Danimarka’da öldürmeye çalışan, ardından da Türkiye’de yakalanan bir militan. Danimarka Dışişleri’nden yapılan açıklamada iddia doğrulanırken, Türkiye’nin büyükelçisi istişare için bakanlığa çağırıldı.

TÜRKİYE İADE ETMEMİŞTİ

DHA’dan Ünsal Turan’ın haberine göre, söz konusu militan, Özgür Yazarlar Birliği Başkanı olan İslam karşıtlığıyla tanınan Lars Hedegaard’a, 5 Şubat 2013 günü Kopenhag’daki evinde saldırı düzenlemişti. Militan aynı gün Danimarka’dan kaçmış ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda sahte pasaport ile yakalanmıştı. Ancak Türkiye, Danimarka’nın talebine rağmen iade etmemişti.

AVUKATI: KENDİ BİLE NİYE BIRAKILDIĞINI BİLMİYOR

Militanın avukatlığını üstlenen Danimarkalı avukat Thorkild Höjer, müvekkilinin son durumuna ilişkin öarpıcı açıklamalar yaptı. Höjer, “Müvekkilimin nerede olduğunu bilmiyorum. Ben kendisi ile doğrudan görüşmedim ama kendisiyle görüşen biri ile telefonda görüştüm. Benim tahminime göre, kendisi bile neden serbest bırakıldığını bilmiyor ama aldığımız bilgilere göre, IŞİD’in elindeki Türk esirlerle değiş tokuş yapılmış ve Türkiye’de cezaevlerindeki radikal dinci bazı kişilerin serbest bırakılması karşılığında Türk esirler Türk makamlarına teslim edilmiş” dedi.

Militanın saldırı düzenlediği yazar Hedegaard’a yeni koruma verileceği belirtiliyor.

‘AÇIKLAMA İSTEDİK’

Danimarka Dışişleri Bakanlığı’nın ülkedeki basın mensuplarına gönderilen basın açıklamasında da haber doğrulandı. Açıklamada Hedegar’ı öldürme girişiminde bulunan ve Nisan 2014’te Türkiye’de yakalandığı belirtilen kişi hakkında şöyle denildi:

Adalet Bakanlığının yeni aldığı bilgilere göre şahıs serbest bırakılmıştır. Ancak Türk yetkililer bu konuda kesin bir açıklama yapmamıştır. Dışişleri Bakanlığı Türk makamlarından konuya açıklık getirmesini istemiş, Türkiye’nin Kopenhag Büyükelçisi Mehmet Dönmez Cuma günü Dışişlerine çağrılmıştır. Ortadaki hukuki bir durum olduğu için Adalet bakanlığı bu konuda daha fazla açıklama yapmak istememektedir.” (Diken)