Türkiye’deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla 2002 yılında kurulan Türkiye Belediyeler Birliği yönetimine CHP’li isimler alınmadı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, partisinin encümen üyelerinin TBB yönetimine alınmadığını açıkladı. Torun, “İktidarın seçim sonrası ülkeyi nasıl yönetmek istediği TBB seçimleriyle ortaya çıkmıştır. Bu durum, tam otoriter yönetim anlayışının ilk yansımasıdır. Bu bir demokrasi ve adalet katliamıdır” ifadelerini kullandı.

“BÜTÇENİN YÜZDE 50’DEN FAZLASI BİZİM BELEDİYELERİMİZDEN KESİLİYOR”

Torun yaptığı açıklamada TBB’nin tüm belediyelere tarafsız bir şekilde destek olmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı ve “Tüm belediyelerin zorunlu üyesi olduğu Birliğin bütçesi, belediyelerden kesilen paylarla oluşmaktadır. 2019 yerel seçimlerinden bu yana bu bütçenin yüzde 50’den fazlası sadece bizim belediyelerimizden kesilmektedir. Ancak bizim belediyelerimizin kaynaklarıyla oluşan bütçe, yıllardır partizanca kullanılmıştır. Bütçenin tamamına yakını, sadece Cumhur İttifakı belediyelerine aktarılmıştır. Ülke nüfusunun yarıdan fazlasına hizmet götüren belediyelerimizin hakkı gasp edilmiştir” dedi.

“HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATTIK”

Yıllardır bu hukuksuzluğa karşı mücadele ettiklerini söyleyen Torun, şunları kaydetti:

“Yıllardır bu hukuksuzluğa karşı mücadele ediyoruz. Birlik yönetimi hakkında hukuki süreç başlattık, Birlik toplantılarına katılmayarak protesto kararı aldık, TBMM İçişleri Komisyonu’nu toplantıya çağırdık ve Sayıştay’ı ziyaret ederek inceleme talep ettik. Ancak adalet taleplerimiz, partizan yönetim ve hukuk tanımayan iktidar tarafından reddedildi.

“PARTİMİZE TEK BİR ÜYELİK VERİLMEDİ”

Biz bu adaletsizliğin düzelmesini beklerken şimdi yeni bir skandalla karşı karşıyayız. Bugün, TBB’de yeni yönetim belirlendi. Daha önce Birliğin 14 encümeninin dağılımı, partilerin belediye başkanlığı sayısına göre yapılırdı. Partimizin de 4 encümen üyesi bulunuyordu. Ancak yeni 14 isim sadece Ak Parti ve MHP’li belediye başkanlarından oluşturuldu. Daha önce 4 üyesi bulunan partimize, bir tek üyelik verilmedi.

“TEK BİR BELEDİYEMİZİN HAKKINI BU PARTİZANLIĞA YEDİRMEYECEĞİZ”

Şunu herkes bilsin ki; iktidarın genel seçimlerin ardından ülkeyi nasıl yönetmek istediği TBB seçimleriyle ortaya çıkmıştır. Bu durum, tam otoriter yönetim anlayışının ilk yansımasıdır. Bizim belediyelerimizden kesilen paralarla bütçesini oluşturan birliğin, belediyelerimizi yok sayması demokrasi ve adalet katliamıdır. Kimse bizden susmamızı beklemesin çünkü susmayacağız. Tek bir belediyemizin hakkını, bu partizanlığa yedirmeyeceğiz.”