Telegraph yazarı Con Coughlin “Türkiye Avrupa’nın dostu değil, tavrı şantaj” başlıklı yazısında AB’nin mülteci akınından kaynaklı sorunları çözmek için her şeyi göze aldığını öne sürerek, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmeye kararlıysa önce ‘cihatçı’ların geri dönmesini engellemek için çalışması gerektiğini yazdı.

Con Coughlin, sığınmacı krizi üzerinden AB - Türkiye ilişkisine değindiği yazısında, "Oyun tersine döndü, artık bütün as'lar Ankara'nın elinde" değerlendirmesinde bulundu.

Yazıda şu ifadeler yer aldı: 

“Bundan kısa bir süre önce Türkiye’nin AB üyeliği sürecinde tüm kozlar Brüksel’in elinde olmasına karşın, göçmen krizi dolayısıyla şimdi oyun tersine döndü. Artık bütün as’ları Brüksel değil, Ankara elinde tutuyor. Türkler bu durumu kendi avantajları için kullanmaya kararlı.”

“AB’nin, göçmen krizini çözmek için Ankara’nın taleplerini yerine getirmekten başka çaresi yok. Ancak Türkler bu şantajı yaparak Türkiye’nin Avrupa ile ilişkilerini geliştireceğini düşünüyorlarsa, bunu bir kez daha düşünmeliler...

Başlangıç için, Türkiye’nin AB’ye katılmaya hala ilgi duyuyor olması sadece kötü bir şaka olabilir. Birkaç gün önce Başbakan Davutoğlu Angela Merkel ile Brüksel’de siyaseti değiştiren adım atarken Türk polisi, Türkiye’nin hükümete en muhalif Zaman gazetesine baskın düzenlemekle meşguldü. Bu hareket, AB gibi basın özgürlüğü dahil insan haklarının korunduğu bir organizasyona ciddiyetle katılmayı düşünen bir ülkenin yapacağı bir hareket değil.”