İran lideri Ayetullah Ali Hamaney'in başdanışmanı Ali Ekber Velayeti, Kazakistan’ın Astana kentinde yapılan Suriye görüşmelerini değerlendirdi.

Velayeti, “Türkiye Astana görüşmeleri ile Suriye hükümetinin meşruiyetini kabul etmiş oldu” dedi.

Velayeti, Iraklı bir grup Ezidi ve parlamento üyesini kabul ettikten sonra açıklamalarda bulundu.

Velayeti, “Astana görüşmeleri, Türkiye ve ona bağlı grupların Suriye rejiminin meşruiyetini kabul ettiğini göstermiş oldu. Astana’da hazır olamayan bazı diğer ülkeler bile dolaylı veya dolaysız şekilde Suriye hükumetinin meşruiyetine boyun eğmiş oldu” ifadelerini kullandı.

Vilayeti açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Suriyeliler’in ve IŞİD ile El-Nusra dışındaki Suriyeli muhaliflerin Ateşkesi kabul etmeleri ve ilerde Suriye hükümetinin düzeninde olmayı kabul etmeleri önemli ve etkili bir iş. Birinci derecede önümüzdeki oturumun ateşkesin devam etmesini sağlamasını umuyoruz ancak bu oturumun gerçekleşmesi ile beraber tüm ihtilaflar ve sorunların çözülmesini beklemek mantıksız ve yanlıştır.”

 Suriyeli muhalifler ve Suriye düşmanları hedeflerine varmaktan vazgeçmediği sürece siyasi müzakereleri kabul etmiyorlardı. Halep zaferi bu konuda önemli bir değere sahip. Astana oturumu ister Türkiye Cumhuriyetinin hatta oturumda hazır olmayan ülkelerin doğrudan veya dolaylı yollardan Suriye hükümetinin meşruiyetini kabul ettiklerini gösteriyor.

ABD başta olmak üzere Batı ülkelerinin Suriye muhaliflerini yönlendirme destekleme konusunda önemli pay sahibi olmalarından dolayı İran oturumda bulunmalarına karşı çıktı. İran’ın ABD’nin oturuma katılmaması kararı Suriye devleti ile konuşulmuştu.”