Cumhurbaşkanı Seçimi'nin 14 Mayıs'ta yapılan ilk turunda adayların salt çoğunluğu alamaması nedeniyle Türkiye, cumhurbaşkanını belirlemek için bugün tekrar sandık başına gidiyor. İlk turda en yüksek oyu alan Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun yarışacağı seçim sonucuyla Türkiye'nin 13. cumhurbaşkanı belli olacak.
Nitelikli çoğunluğun aranmadığı ikinci turda, en çok oyu alan aday cumhurbaşkanı olacak. Seçmenler 14 Mayıs'ta hangi okulda hangi sandıkta oy kullanıldıysa ikinci turda da yine aynı okul ve sandıkta oy verilecek. Bugün gerçekleştirilecek seçimle 100 yıllık Cumhuriyet tarihinde seçmenler ilk kez ikinci tur için oy kullanacak.
GÜMRÜKLERDE OY VERME İŞLEMİ SÜRÜYOR
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı yaklaşık 3,5 milyon seçmen için, 73 ülke 151 temsilcilikte 167 noktada sandık kurulları oluşturuldu. Yurt dışı temsilciliklerindeki oy verme işlemi 24 Mayıs'ta sona erdi.
Bulunduğu ülkede belirlenen sürede oy kullanamayanların gümrük kapılarında oy verme işlemleri, bugün saat 17.00'ye kadar sürecek.
Bugün gerçekleştirilecek oy verme işlemi tüm yurtta saat 08.00'de başlayacak ve 17.00'de sona erecek. 81 ilde 191 bin 885 sandık kurulurken, yurt içinde 60 milyon 697 bin 843 seçmene, ikinci turda 18 yaşını doldurmuş 47 bin 523 seçmen daha katılacak. Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında oy kullanan seçmen sayısını ise 1 milyon 902 bin 417 olduğunu açıkladı.
İLK TURDA SEÇİME KATILMA ORANI
Türkiye 14 Mayıs'tan sonra yeniden sandık başına gidiyor. 14 Mayıs'ta gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Seçimi'nde yurt içinde 60 milyon 721 bin 745 kayıtlı seçmenden 53 milyon 993 bin 683'ü oy kullandı. Oyların 52 milyon 972 bin 934'ü geçerli, 1 milyon 20 bin 749'u geçersiz sayıldı. Seçime katılma oranı ise yüzde 88,92 oldu.
Yurt dışında 3 milyon 423 bin 759 kayıtlı seçmenden 1 milyon 691 bin 287'si oy kullandı. Oyların 1 milyon 676 bin 268'i geçerli, 15 bin 19'u geçersiz sayıldı. Yurt dışında seçime katılma oranı yüzde 49,40 olarak gerçekleşti.
İlk turda hangi aday, ne kadar oy aldı?
Adaylardan Recep Tayyip Erdoğan toplam 27 milyon 133 bin 849 oy alırken, yüzde 49,52'lik oranla en yüksek oyu alan aday oldu. Kemal Kılıçdaroğlu ise 24 milyon 595 bin 178 oyla yüzde 44,88'de kaldı.
KADIN SEÇMEN DAHA FAZLA
Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre 64 milyon 113 bin 963 seçmenin yüzde 50,4'ü kadın, yüzde 49,6'sı ise erkek seçmenden oluşuyor. Yurt içinde engelli seçmen sayısı 989 bini bulurken, seçmenlerin 3 milyon 180 bini 75 yaş ve üzerinde.
Cezaevinde tutukluluğu bulunan seçmen sayısı ise 53 bin 172 bin olacak. Tüm yurtta oy verme saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek.
İKİNCİ TUR REHBERİ
1- Sandığınıza gidin. Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak, seçmen listesinde isminizi bulacak. Kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek, kabinde oyunuzu kullanmanızı isteyecek. Seçmenlerin oylarını dikkatli kullanmaları gerekiyor. Çünkü, oy pusulası alındıktan sonra hata veya başka bir neden ileri sürülerek, yeni bir oy pusulası istenirse verilmeyecek.
2 - Cep telefonu, fotoğraf veya Film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme kabinine girilmesi yasak. Bu tür cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılacak.
Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, kimse yanına giremeyecek. Ancak, normal süreden fazla içeride kalan seçmenler, sandık kurulu başkanı tarafından makul bir süre verilerek uyarılacak. Bu uyarıya rağmen kapalı oy verme yerinden çıkmayan seçmen dışarı çıkarılacak.
3 - Zarf, pusula ve mühür ile kapalı oy verme kabine geçin. Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. “Tercih” veya “Evet” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerekiyor. Zarfa pusula dışında bir şey koymayın. Aksi halde oyunuz geçersiz sayılır.
4 - Oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı için ayrılan bölümden dışarı taşırmamak suretiyle “Tercih” veya “Evet” mührü basarak, oyunuzu kullanın.
5 - Tercih yapıldıktan sonra pusulayı zarfa koyun ve sandığa atın. Oy pusulasını mühür diğer adayın bölümünü taşmayacak şekilde düzgün bir şekilde zarfa yerleştirin. Zarfı sandığa atın. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısını imzalayın.
Oylar hangi hallerde geçersiz sayılacak?
"Evet" ya da "Tercih" mührünün basılmaması,
Birden fazla adaya oy basılması,
*Oy pusulasının bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılması veya koparılması,
*Oy pusulasının üzerine mühür dışında veya mühür yerine herhangi bir özel işaret, imza kaşesi veya parmak izi basılması,
*Oy pusulasının belirgin şekilde özel olarak karalanması, çizilmesi veya işaretlenmesi,
*Zarftan işaret anlamı taşıyan herhangi başka bir madde çıkması.
*Seçim günü uygulanacak yasaklar
*Seçim günü saat 06.00'dan gece 24.00'a kadar alkollü içki satışı yasak olacak.
*Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlar dışında yerleşim yerlerinde kimse silah taşıyamayacak.
*Seçim günü kahvehane, kıraathane ve internet kafe gibi bütün umumi eğlence yerleri kapalı olacak.
*Eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.
*Seçim günü saat 18.00'dan sonra düğünler yapılabilecek.
*YSK'nın kararlarına göre, saat 18.00'e kadar basın yayın organlarında seçimler ve sonuçlarına ilişkin haber tahmini ve yorum yapılması yasak olacak. YSK yayın yasağı saatini -daha önceki çok bazı seçimlerde yaptığı gibi- öne çekebilecek.
*Saat 18.00 ile 21.00 arasında ise YSK tarafından seçime ilişkin verilecek haber ve tebliğler yayımlanabilecek.
*Saat 21.00'den sonra ise bütün yayınlar serbest olacak, YSK bu saati daha erkene alabilecek.
*Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması halinde aynı hükümler 28 Mayıs'ta da uygulanacak.