İstanbul Bilgi Ünivesitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Yaman Akdeniz ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin Ensar Vakfı ile ilişkilerini eleştiren 862 tweetin Turkcell talebiyle sansürlemesini Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı.

Prof. Akdeniz ile Yrd. Doç. Dr. Altıparmak, 18 Nisan tarihli itirazlarında “haber ve bilgi alma hakkı” ihlal edildiği belirtilip, “Yeterli bir yargısal incelemeden geçirilmemiş, eksik ve yetersiz nitelikte olan gerekçesiz kararlarla, kararlardan etkilenen başvurucular dahil herkesin adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir” dendi.

İtirazda şu ifadeler yer aldı:

“Yeterli bir yargısal incelemeden geçirilmemiş, eksik ve yetersiz nitelikte olan gerekçesiz kararlarla, kararlardan etkilenen başvurucular dahil herkesin adil yargılanma hakkı ihlal edilmiştir.

Başvuru dilekçesinde açıklandığı üzere sulh ceza hakimlikleri verdikleri hiçbir erişim engelleme kararında gerekçe vermemekte, başvuruyu ilgilisine tebliğ etmemekte, ifade özgürlüğü ölçütlerini hiçbir şekilde dikkate almamaktadır. Aynı hakimlerden çıkmış yüzlerce kararın tamamı benzer ihlallere vücut vermektedir.”

İki hukukçu, itiraz dilekçelerinde Turkcell tarafından binlerce içeriğe Sulh Ceza Hakimliği kararı ile erişimin engellendiğini belirterek hepsine tek tek itiraz edeceklerini belirtti.

NE OLMUŞTU?

Turkcell, Karaman’da çocuklara cinsel saldırı iddialarıyla gündeme gelen Ensar Vakfı’nı desteklemeye devam edeceğini açıkladığı için kullanıcılar tarafından eleştirilmişti.

Bunun üzerine şirket kendisini eleştiren çok sayıda tweetin erişime engellenmesini talep etmişti.

(Kaynak: Bianet)