HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Türklük bu ülkede bir üst kimlik değilmiş kanla bağlantılıymış. Cumhurbaşkanı bunu ifade etti. Fakat çok hazindir. Eğer kanla açıklayacaksa Türklüğü, kendisi kan tahlili yapınca ne çıkacak onu da merak ediyoruz. Bu kadar ırkçı bir söylemi etnik olarak Türk olmayan bir Cumhurbaşkanı'nın Türklük üzerinden ırkçılık yaparak söylemesi çok hazindir” ifadelerini kullandı.

Dokunulmazlıkları kaldıran yasanın Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hala onaylanmamasına ilişkin Demirtaş, "15 günlük süre var. Kendi bileceği iş. Neden bekletiyor, bilemeyiz. Zannedersem bugün yarın imzalayacaktır" dedi.

Demirtaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Anne olmayan kadın, yarım kadındır' şeklindeki açıklamalarına ilişkin ise şöyle konuştu:

"Gündemi değiştirmek için kadın bedeni üzerinden sık sık yaptığı bir şey. Şimdi bir ülkede genç nüfusu teşvik etmek ya da tam tersine doğum kontrolü teşvik etmek bir devlet politikası olarak çoğu ülkede uygulanıyor.

Fakat hiçbir ülke bizde olduğu gibi bir Cumhurbaşkanı üzerinden kadın bedenine, onuruna, haysiyetine müdahale etmiyor. Bir kadının çocuk doğurup doğurmayacağı, anne olup olmayacağı, buna karar verme yetkisi tümüyle kadına aittir.

Bakın kocasına, babasına, kardeşine de ait değildir. Kadının kendisine aittir. Kadınlar şunu sormalı, 'Sen kimsin? Hangi yetki ile hangi hak ile gece gündüz kadınlara bir yandan hakaret ediyorsun, bir yandan da kuluçka makinesi muamelesi yapıyorsun? Nasıl bir yetkin var?' Anayasada böyle bir yetki yok."

Erdoğan'ın artık kadın bedini üzerinden siyaset yapmayı bırakması gerektiğini ifade eden Demirtaş, "En çok da kadınların buna tepkisini ortaya koyması lazım. Bize ulaşan şu ki kadınlar bu konuda çok öfkeli" dedi. Demirtaş, Erdoğan'ın kadınlara dair konuşmasını dini temellere dayandırmasını ise "iki yüzlülük" olarak yorumladı.

'CUMHURBAŞKANI’NIN TÜRKLÜK ÜZERİNDEN IRKÇILIK YAPMASI HAZİN'

Demirtaş, Alman Parlamentosu'nda Ermeni Soykırımı'nı tanıyan tasarının kabul edilmesinden sonra Türk kökenli milletvekillerinin hedef haline gelmesine dair ise, "Bu da çok ırkçı bir yaklaşım. Zaten Türklük tanımı, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere Türkçülük yapan herkeste ırkçı bir tanımdı. Bu Cumhurbaşkanının son açıklamalarıyla netleşmiş oldu.

“Demek ki Türklük bu ülkede bir üst kimlik değilmiş kanla bağlantılıymış. Cumhurbaşkanı bunu ifade etti. Fakat çok hazindir. Eğer kanla açıklayacaksa Türklüğü, kendisi kan tahlili yapınca ne çıkacak onu da merak ediyoruz. Bu kadar ırkçı bir söylemi etnik olarak Türk olmayan bir Cumhurbaşkanı'nın Türklük üzerinden ırkçılık yaparak söylemesi çok hazindir" ifadelerini kullandı.

'HÜKÜMET REHABİLİTE EDİLSİN'

Demirtaş'a AKP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş'in Kürt illerine 'rehabilitasyon sorumlusu' olarak atanmasına ilişkin de bir soru yöneltildi.

Demirtaş bu soruya şu yanıtı verdi: "Herhalde yeni hükümet çok şakacı bir hükümet. İlk şakası da bu oldu. Öncelikle Kürtleri rehabilite edilmesi gereken hasta bir topluluk olarak görüyor olmak zaten bu hükümetin rehabilite edilmesi gerektiğini gösteriyor. Hasta toplum muamelesi yapıp da kendi içlerinden en ırkçı insanı göstermeleri Kürtlere yönelik asimilasyonun devam ettiğinden başka bir şey değildir. Umarım kendileri bu çalışmayı yaparken rehabilite olur ve kendine gelir."

'YENİ ANAYASA TASLAĞINI AÇIKLAYACAĞIZ'

15-20 gün içinde partilerinin hazırladığı yeni Anayasa taslağını kamuoyu ile paylaşacaklarını da açıklayan Demirtaş, "Türkiye'de partili Cumhurbaşkanı ve Başkanlık sistemi adı altında getirilmek istenen saltanat veya bir dikta rejiminin kesinlikle karşısında olacağız. Bunlar olmadan da Türkiye'de demokrasi olabileceğini kendi Anayasa taslağımızla ortaya koyacağız. Bütün bir Ramazan ayı boyuca çalışmalarımız devam edecek" diye konuştu.